10'
Megjelenés: 2019. január 4.
Szerző: Polimerek Kategória: Cradle to CradleKörnyezetvédelemÚjrahasznosítás

A CRADLE TO CRADLE Design koncepció a zöld termékfejlesztésben

Szerző: Kriza Máté

Nem könnyű valóban zöld – vagy körforgásos – terméket létrehozni, azonban a terméktervezés hagyományos modelljét alapvetően megváltoztatva a papíripari Mondi Csoport és a német tisztítószergyártó cég, a Werner & Mertz közösen egy úttörő megközelítést alkalmazott.

Ennek eredménye egy teljes mértékben újrahasznosítható, rugalmas monoanyag csomagolás a Werner & Mertz által gyártott Frosch tisztítószer márka termékei számára. Ugyanakkor a márkatulajdonos és a csomagolóanyag gyártó felismerte, hogy ezt a termékfejlesztést saját maguk nem tudják megvalósítani, ezért három másik partnert vontak be az együttműködésbe. Az EPEA Switzerland GmbH, a Cradle to Cradle Certified™ (Bölcsőtől Bölcsőig) tanúsítvány akkreditált általános értékelője csatlakozott a projektcsapathoz, hogy felmérje a körforgásos ciklusokhoz, illetve a kémiai szintű újrahasznosításhoz tervezett különböző anyagok minőségét. A második partnerként az Institut cyclos-HTP (Újrahasznosíthatósági és Termékfelelősségi Intézet) vállalta, hogy ezek az anyagok a meglévő újrahasznosítási struktúrákban és a meghosszabbított életciklusban is felhasználhatóak  maradjanak.   Végül a német Der Grüne Punkt – Duales System Deutschland intézet végezte az újrahasznosított anyagok kutatását és potenciális piaci értékének megállapítását.

A közel négy éves együttműködés eredményeképpen a projekt csapat az elméletet a  gyakorlatba  ültette  át,  és megalkotta a 100%-osan újrahasznosítható álló tasakot, mely könnyen levehető dekoratív előlappal rendelkezik és a szigorú Cradle to Cradle Certified™ útmutatások szerinti tanúsításnak is megfelel. Albin Kälin, az EPEA Switzerland ügyvezető igazgatója a Werner & Mertz új Frosch tasakjánál alkalmazott innovációs folyamatot ”meglehetősen radikálisnak” nevezte. Hozzátette, hogy a ”cselekvés általi tanulás” is része volt a folyamatnak és ”még soha nem volt erre példa korábban”. Kälin több mint két évtizedes Cradle to Cradle tapasztalattal és szemlélettel rendelkezik. 2009-ben alapította az EPEA Switzerland GmbH tanácsadó céget, mely egyike a világ 15 olyan vállalatának, amelyek a Cradle to Cradle Certified™ tanúsításhoz szükséges általános értékelő akkreditációval rendelkeznek.

Mi a Bölcsőtől Bölcsőig koncepció?

 

A Bölcsőtől Bölcsőig koncepció és dizájn az újrahasznosításra alkalmas termékek meghatározását és kifejlesztését jelenti. A hagyományos újrahasznosításhoz képest az alapvető különbség abban rejlik, hogy a nyersanyagok minőségi szintje több életcikluson keresztül megmarad és kizárólag biztonságosnak minősített vegyi anyagok kerülnek felhasználásra, figyelembe véve a termelési folyamatokat, a termékhasználatot és az újrahasznosítást. Ez azt jelenti, hogy nincs hulladék és minden összetevő egyben tápanyag is. A megfelelő anyagok meghatározott anyagáramlatokban (metabolizmusokban) a megfelelő időben és helyen kerülnek felhasználásra. A termékek már a tervezési folyamatban optimalizálva kerülnek meghatározásra, hogy ennek köszönhetően meghatározzák azokat a lépéseket, melyek a hasznos élettartam utáni biológiai és technológiai körfolyamotokban mennek majd végbe.

Biológiai és technológiai körfolyamatok

 

A Bölcsőtől Bölcsőig koncepció szerint a lebomló anyagokat tartalmazó fogyasztási javakat (pl. természetes rostokból készült anyagok, kozmetikumok, mosószerek stb.) úgy tervezzük meg, hogy azokat a biológiai körforgásban újra és újra fel lehessen használni. Ehhez le kell ezeket bontani biológiai tápanyagokká, melyek aztán a biológiai folyamatokat (pl. növények fejlődése) táplálják. A megújuló nyersanyagok és alapanyagok így ismét újabb termékek alapjaként szolgálnak.

A használati eszközöket (televíziókészülékek, autók, szintetikus fonalak stb.), miután feladatukat már ellátták, azaz kikerültek a használatból, úgynevezett technológiai tápanyagokká bontják szét, hogy új termékek előállításához lehessen felhasználni őket. A felhasználó/fogyasztó csak a számára szükséges szolgáltatást veszi igénybe (pl. televízió műsor vétele). A használati eszközökben megtestesülő anyagok a gyártó tulajdonában maradnak, aki azokat a használat után visszakapja, majd újra beépíti a technológiai körforgásba.

 

A biológiai és technológiai körfolyamatok

 

 

A tanúsítási folyamat

 

A Cradle to Cradle Certiticate™ tanúsítás  szabványai  szerint egy non-profit szervezet, a San Francisco-i székhelyű Cradle to Cradle Termék Innovációs Intézet (CCPII) végzi a termékek minősítését az alábbi öt kategóriában:

  1. Anyagegészség
  2. Anyag újrahasznosítás
  3. Megújuló energia és a szén-dioxid kibocsátás kezelése
  4. Vízfelhasználás
  5. Társadalmi igazságosság

Az öt minőségi kategóriához kapcsolódóan a CCPII-ban értékelik az adott termék tervezési és gyártási körülményeit, és mindegyikre alap-, bronz-, ezüst-, aranyés platina-szintű minősítést lehet kapni. A legalacsonyabb minősítés határozza meg, hogy a termék végül milyen Cradle to Cradle minősítést ér el. Tehát hiába kap négy kategóriában akár arany minősítést egy termék, ha az ötödikben csak alapszintű az értékelés, akkor csak alapszintű végső minősítést kaphat.

 

 

A Cradle to Cradle projektek általában elég összetettek és gyakran akár éveket is igénybe vesznek. A projekthálózat egyes tagjai gyakran nem szívesen adnak ki részletes információkat pl. a beszállítóikról vagy a felhasznált anyagokról. Ebben az esetben az EPEA Switzerland, mint ”tudáskezelő” jár el, vagyis jogilag is garantálja, hogy a rábízott információkat nem adja tovább harmadik félnek. A projekt végén pedig egy olyan termék születik, mely a környezetre és az emberi egészségre egyaránt kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és a fogyasztók zöld és minőségi elvárásainak maximálisan megfelel.

Az EPEA Switzerland GmbH Magyarországon kizárólagosan végez Cradle to Cradle CertificateTM tanúsítást.

További információkért forduljon képviselőnkhöz:

 

Kriza Máté

kriza@epeaswitzerland.com

+36 30 823 3436

EPEA Switzerland GmbH

www.epeawitzerland.com

Cradle to Cradle Termék Innovációs Intézet

www.c2ccertified.org