3'
Megjelenés: 2021. november 29.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisAlapanyagokGépiparKompozitokKutatás-fejlesztésMűanyagfeldolgozásÚjrahasznosítás

Nem elég, ha a termék fenntartható, a vállalati működést is azzá kell tenni

A nagykanizsai AVIUS Kft. Magyarországon piacvezetőként üvegszálerősítésű műanyag profilokat, közismertebb nevén GFK-t gyárt. A 200 főt foglalkoztató vállalat a gyártás mellett nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, a kompozit anyag előnyös tulajdonságainak javítására az egyre növekvő piaci igényekre támaszkodva. A GFK profilok pultrúziós, szálhúzásos eljárással készülnek a 8000 m2-es gyártócsarnokban.

A GFK gyártási folyamata során hő hatására egy új, rendkívül strapabíró kompozit anyag jön létre a műgyanta és az üvegszál ötvözetéből, azonban a keletkezett anyag megtartja az alapanyagok kedvező tulajdonságait is, mint a kis súly és a jó hőszigetelő képesség. Az időtálló kemény kompozit tulajdonságai az anyagösszetétellel és a technológiai paraméterek beállításával széleskörűen változtathatók. Felruházhatók olyan jellemzőkkel is – az adalékanyagok által –, mint az UV állóság vagy megnövelt tűzállóság, valamint az egyedi szín.

Létra-hágcsó rendszer üvegszál-erősítésű műanyagból

Az AVIUS Kft. a sztenderd szelvények (I gerenda, zártszelvények, kör és rúd profilok) mellett mintegy 1300 egyedi GFK profilt képes gyártani a technológiai hátterének köszönhetően, de rövid határidővel specifikus gyártást is vállalnak a nemzetközi és a hazai partnerek igényei szerint. A közel 20 éve működő cég több pillérre építi piaci növekedését. A félkésztermék gyártás (profilok) mellett késztermékek, mint például létrák, lépcsőszerkezetek és korlátrendszerek egyedi tervezését és összeszerelését, továbbá helyszíni kivitelezését is vállalja Magyarország egész területén. A GFK szerkezeteket előszeretettel használja az építőipar, a víz- és szennyvíztisztítók, a vasúttársaságok és a vegyipar is az erős lúg- és saválló tulajdonságaik miatt.

Amíg egy építőipari késztermék a gyártótól a végfelhasználóhoz jut, számos probléma, hiányosság felmerülhet az összehangolatlan tervezés vagy a nem megfelelő kivitelezés miatt. Ezen folyamatok az AVIUS Kft-nél egy kézben összpontosulnak, hiszen a tervezéstől a gyártáson át egészen a kivitelezésig a vevői igénynek való maximális megfelelés a cél. A megrendelő személyre szabott, komplett megoldást kap.

Lépcsőrendszer, melynek minden eleme GFK műanyagból készült

A termelési infrastruktúra folyamatos fejlesztése mellett kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a cégvezetés a vállalati filozófia megújulására, erősítésére. A nagyvállalati környezetből érkezett ügyvezető, Csamangó Antal a multinacionális vállalatnál magába szívott vállalatirányítási tudást sikeresen adaptálta a középvállalati környezetbe.

A cégvezetés fő hitvallása a KAIZEN alapelve is, miszerint a folyamatos fejlődés kulcsa a munkavállaló, aki saját közvetlen környezetének legjobb ismerője, ezért a fejlődés első állomásában a dolgozók változtatási javaslatait szívesen fogadják és céltudatosan ösztönzik és támogatják munkavállóikat a fejlődés útján. Az ügyvezetés nem csak meghatározza és elvárja ezen elvek betartását, hanem élen járva, utat mutatva aktív részese a folyamatos fejlődésnek, konstruktív változásnak.

Kész GFK profil a pultrúziós gyártási folyamat végén

Az Avius Kft. Vállalkozz tudatosan mentorprogram keretében mentorként jelenleg is aktív szerepet vállal a magyar kkv környezet stratégiai szemléletének fejlesztésében is, és eredményes tevékenységével elnyerte az Év vállalkozója díjat, valamint pénzügyi mutatói alapján A minősítést és KIVÁLÓ vállságállóság minősítést is kapott.

További információk: www.avius.hu