3'
Megjelenés: 2022. október 1.
Szerző: DÁSZKÁL JÁNOS Kategória: AktuálisGazdaságPályázat

Több magyar uniós pályázati értékelő – több magyar pályázati siker!

A jelenlegi romló gazdasági körülmények között minden szektor, így a műanyagipar számára is fenyegető lehet a forráshiány. Ebben segíthet a közvetlen uniós alapok mélyebb ismerete, melyben a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) segít eligazodni. Abban, hogy a tájékozódásból pályázat és elnyert támogatás legyen, komoly szerepet játszik a kapcsolódó szaktudás, ami a tagállamokból érkező pályázati értékelők számán is lemérhető.

Az EU a 2021-27-es költségvetési ciklusban az eddigiekhez képest példátlanul magas támogatási összeget, több mint 377 milliárd eurót különített el és tervez folyósítani összesen 24 közvetlen brüsszeli alapon keresztül. Különlegesség, hogy ezek az összegek nem kerülnek a tagállamok részére leosztásra, hanem részletes, gyakran konzorciumok által jegyzett, gondosan előkészített pályázatok útján kell elnyerni őket. A pályázatokat az EU megbízásában álló nemzetközi értékelő szakértők bírálják el.

Bár a lehetőség minden ország számára nyitott, a statisztikák alapján sajnálatosan alacsony a magyar értékelők száma – még jóval kisebb népességű országok is megelőznek minket. Ez azért problémás, mert szintén a statisztikák alapján, az egyes országok által delegált értékelő szakértők száma és az országok sikeressége a közvetlen alapokban szorosan összefügg: a több szakértőt delegáló országok a sok szakértőnek is köszönhetően több pályázatot adnak be, sikeresebben szerepelnek, több támogatást nyernek.

Az MFOI egyik kiemelt feladata és célja, hogy a közvetlen brüsszeli alapokat az eddigieknél jobban megismertesse. Éppen ezért rendszeresen tartanak előadásokat, egyeztetnek érdeklődőkkel közvetlenül és létesítenek együttműködéseket a legkülönbözőbb szereplőkkel.

Az ilyen alkalmakon soha nem mulasztják el javasolni a rengeteg magyar szakembernek: jelentkezzenek szakértőnek, legyen sok-sok magyar pályázati értékelő. Egyrészt nagyon nagy lehetőség ez a szakemberek számára, hiszen értékes szakmai kapcsolatokra lehet így szert tenni; tovább növekszik az értékelő szakértelme, piaci értéke, versenyképessége; közvetlen jövedelmet lehet szerezni az értékelésért cserébe; a szakértő idővel valószínűleg egyre több és nagyobb pályázati megbízásra is számíthat, és ezeket még magasabb minőségben, sikerrel tudja majd ellátni.

Másrészt ez nagyon fontos, hasznos és értékes az ország számára is, végezetül pedig mert semmi nem indokolja, hogy Magyarországnak ilyen kevés értékelője legyen: hiszen kiválók a magyar szakemberek és nagyon egyszerű jelentkezni – elég a képen látható QR-kódot beolvasni, ahonnan csak néhány lépés az egész!

Amennyiben felkeltette érdeklődését az uniós pályázatértékelés világa, tegye meg az első lépést! Ha bármiféle kérdése lenne – akár az értékelői jelentkezéssel, akár konkrét projekttel, pályázattal kapcsolatban – az MFOI készséggel segít.