3'
Megjelenés: 2022. október 23.
Szerző: Polimerek Kategória: InterjúKutatás-fejlesztés

Polimerek új világa?

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont innovatív, biológiai alapú polimerek fejlesztésébe kezdett, melyeknek széles körű alkalmazása a jövőben csökkentheti a kőolajszármazékokból és élelmiszer alapanyagokból előállított műanyagok részarányát. A téma és a projekt kapcsán kérdeztük Dr. Grasselli Norbertet, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont ügyvezetőjét.

A kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység nagyon divatossá vált az elmúlt években idehaza. Hogyan kapcsolódik az ökoszisztémához a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont?

Közel 155 magyar kutató tudását és munkáját fogja össze a Bay Zoltán Kutatóközpont. Alkalmazott K+F+I tevékenységet folytatunk, vagyis piaci igényekhez igazítjuk a kapacitásainkat, több mint 200 partnerünk van, akikkel rendszeresen pályázunk K+F+I forrásokra, többnyire sikerrel.

Mióta áll a Bay Zoltán Kutatóközpont fókuszában a polimerek világa?

Az elmúlt 2-3 évben egyre nagyobb hangsúlyt helyeztünk a polimerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztésekre. Láthatóan céllá vált európai szinten is, hogy az egyszer használatos műanyagok minél előbb kivezetésre kerüljenek; ennek egyik feltétele azonban egy stabil helyettesítő termék, például egy biológiailag lebomló, akár ipari melléktermékből származó polimer család.

Vannak már lebomló polimerek a világban. Mi a nóvum?

Vannak, de jellemzően kőolajszármazékokból vagy élelmiszer alapanyagokból készülnek. A világ számos pontján kutatják azokat az új alapanyag forrásokat, amik nem csak biológiailag lebomlóak, hanem nyersanyagukat tekintve is fenntarthatók. Mi is ezen az úton indultunk el és a hulladékszármazékok, másodlagos nyersanyagok felé fordultunk.

Mik a célok?

Olyan innovatív, biológiailag lebomló és biológiai alapú polimer technológiai eljárások fejlesztésébe kezdtünk, amelyek képesek műanyagot előállítani akár ipari melléktermékből is. Hasonló kutatások vannak Európában és más kontinenseken is, de mi is felvettük a kesztyűt. Olyan polimer előállításában gondolkodunk, ami tulajdonságait tekintve vetekszik a hagyományos polimerekkel, ugyanakkor nem terheli tovább a természetes környezetet.

Mi a baj az élelmiszer alapanyagokból előállított polimerekkel?

Baj nincs velük, de a hulladékszármazékokból előállított polimerek több társadalmi-gazdasági kihívásra adhatnak egyszerre választ – hasznosíthatják a felhalmozott hulladékot és nem fogyasztják feleslegesen a természeti erőforrásokat.

Mekkora a kutatási projekt összértéke?

Három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésünkre az új polimer előállítási módszer és receptúra fejlesztésére, hosszú távú kutatási potenciált látok a polimerekben.

Vizsgálják, monitorozzák a piaci igényeket?

Igen, alkalmazott kutatóközpontként a vállalati, ipari igények megismerése számunkra kiemelten fontos. Abban bízok, hogy sikeresen zárjuk a projektet 2024 decemberében, és az eredmények költséghatékony, fenntartható és környezetkímélő megoldást fognak nyújtani a hazai és nemzetközi műanyagipari gyártók számára.

 

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

1116 Budapest, Kondorfa u. 1.

www.bayzoltan.hu