3'
Megjelenés: 2023. február 27.
Szerző: Magyar Műanyagipari Szövetség Kategória: MMSZ hírekSzakma

Dr. Fehér Erzsébet 1936-2023

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Dr. Fehér Erzsébet, a Pannonplast egykori elnök-vezérigazgatója, aki munkásságával hozzájárult a hazai műanyagipar alapjainak megteremtéséhez. Életművéért az MMSZ 2014-ben Innovációs-díjjal tüntette ki.

Fehér Erzsébet 1936-ban született, majd általános iskolai tanulmányai után a Ruggyantaárugyárban helyezkedett el, ahol korán felismerték tehetségét, ezért beiskolázták. A vegyipari technikumot, majd a Műegyetem Vegyészmérnöki Karát munka mellett végezte el. Diplomás mérnökként első munkahelye a Pálma Gumigyár volt, ahol rábízták a Pálma gumimatrac gyártásának az irányítását: – Amikor 2003-ban, 67 évesen nyugdíjba mentem, 52 évi munkaviszonyt ismert el a Nyugdíjfolyósító Intézet. Ezt a sok évet gyakorlatilag két munkahelyen, a gumiiparban és a műanyag-feldolgozó vállalatnál, részben vezető beosztásban töltöttem el. Tíz évig főmérnök, huszonöt évig vezérigazgató voltam. A tisztességet, a munka becsületét asztalos apámtól tanultam – mondta el egy korábban vele készített interjúban.

Fehér Erzsébet pályafutásának második fontos állomása 1978, amikor 42 évesen kinevezték a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat igazgatójának. Huszonnégy évig vezette ezt a céget, amely az átalakulások során felvette a Pannonplast nevet. Irányítása során hatalmas mértékű fejlődésen ment keresztül a cég, tizenynyolc tagvállalattá bővült és felölelte a műanyag-feldolgozás teljes vertikumát a fröccsöntéstől az extrudáláson át a vákuumformázásig. Nagynevű cégek voltak a vállalat tagjai, mint például a habosítással foglalkozó Polifoam, a csőgyártással foglalkozó Pannonpipe, a tubusgyártással foglalkozó TU-PLAST, az újrafeldolgozó Recyclen Kft., és nem utolsó sorban a kutatás-fejlesztés fellegvára, a Műanyagipari Kutató-Fejlesztő Intézet, a MÜKI: – 1978-ban kértek fel a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat vezetésére – idézzünk ismét a vele készült beszélgetésből. – Abban az időben fejezték be a nagy műanyag alapanyag gyárak, a BVK, a TVK bővítését. Várható volt a feldolgozóipar fejlesztése is. Arra, hogy a megbízást elvállaltam, leginkább a kíváncsiságom vezetett, és valószínűleg szerettem volna teljesen a magam ura lenni. A három telephellyel rendelkező, gyenge állapotban lévő gyárnál szisztematikus, kemény munkával, a termékszerkezet, a szervezeti és a működési rend felülvizsgálatával, majd a stratégiai célok összefoglalásával és következetes megvalósításával rohamos, látványos előrehaladást lehetett elérni. A nyolcvanas évek elején már lehetővé vált külföldi tőke bevonásával vegyesvállalat létesítése, így jött létre 1984-ben az első magyar–japán vállalat, a Polifoam Kft. Világbanki hitel felvételével megnyílt a lehetőség a termékszerkezet és a vezetési-információs rendszer korszerűsítésére, így az akkor már Pannonplast nevet viselő társaságunk hét pályázattal, összesen tizenötmillió dollár hitelt tudott felvenni, ezáltal a stratégiai termékek, a gyártástechnológiák és az információs rendszer megújult. Az új termékek, üzemek és gyárak száma évről-évre bővült, árbevételünk és a foglalkoztatottak létszáma növekedett.

1991-ben részvénytársasággá alakultunk át. A részvényesek és az elemzők igényeinek teljesítése új kihívás volt. Arra törekedtünk, hogy a minőség, a versenyképes ár alapján piacvezetők legyünk és folyamatosan növekedni tudjunk. 2001 végére a stratégiai holding szervezeti formában működő Pannonplast Rt-nek 18 önálló vállalata volt, melyből kettő Romániában, egy Ukrajnában termelt. Mindig arra figyeltünk, hogy az élvonalhoz közelítsünk, olyan technológiákat, gépeket vásároljunk, amivel kiváló minőséget, a külföldi áruval azonos minőséget tudjunk biztosítani. Az innováció a társaság erőssége volt.

2014-ben a Magyar Műanyagipari Szövetség dr. Fehér Erzsébetnek ítélte az Innovációs-díjat, amit azok kaphatnak meg, akik a legtöbbet tették a hazai műanyagipar fejlődéséért. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett díjátadón Czigány Tibor professzor méltatta a Pannonplast egykori elnök-vezérigazgatójának életművét, mindenekelőtt tehetségéről és szorgalmáról beszélt. Arról a felelősségérzetről, aminek birtokában meghozta döntéseit, hogy megteremtse a hazai műanyagipar alapjait.

Dr. Fehér Erzsébet társadalmi szerepvállalásának fontos állomása volt, hogy 1991 augusztusáig ő vezette azt a Műanyagipari Szakmai Tanácsot, amelyből végül kialakult a Magyar Műanyagipari Szövetség, amely ma a szakág érdekvédelmét képviseli hazánkban.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Magyar Műanyagipari Szövetség