Örvendetesen növekszik a magyar műanyag- és gumiipar jelenléte a kiemelkedő külföldi szakvásárokon

A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) alapvető célkitűzései közé tartozik, hogy évről-évre méltó képviseletet biztosítson, szervezzen a szakma számár a kiemelkedő szakvásárokon. Ennek jegyében zajlik a szövetségben a munka már legalább egy évtizede, amelynek eredménye akár a milánói PLAST kiállításon (2012: 6 magyar cég, 52 m2, majd 2015-ben már 14 magyar cég állított ki, összesen 192 m2-en!), de az ősszel megrendezésre kerülő K-Vásáron is jól megfigyelhető.
Idén Düsseldorfban a Magyar Műanyagipari Szövetség és Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) szervezésében létrejött közös standon a magyar kiállítók 8 cég részvételével, a MNKH 40%-os támogatásával 88 m2-es nemzeti standon mutatkoznak be. Ez jelentős változás a 2013-es 7 céges, 60 m2-es megjelenéshez képest, különösen, ha figyelembe vesszük, milyen nehéz – szinte lehetetlennek mondott – a düsseldorfi kiállítási terület növelése. Valóban, szövetségünk nagy lobbierő bevetésével tudta sikerre vinni ezt a szándékot, ebben a külgazdasági képviselet, nemzetközi kapcsolataink (PlasticsEurope), illetve természetesen a K-Vásár magyar képviselete, a BD-Expo Kft. is nagy segítségünkre volt, közreműködésüket ezúton is köszönjük. A közös stand mellett természetesen számos, önállóan kiállító magyar cég is megjelenik.
E sikeres munka nemzetközi összevetésben is figyelemre méltó, számos tekintetben hasonló környező országokkal egybevetve hogyan mutatkozhatunk be a világ legjelentősebb szakmai vásárán. A V4 országok közül egyedül Magyarország esetében állapítható meg, hogy másfélszeresére sikerült növelnünk a kiállítási területet és a megjelenő cégek számát is sikerült növelnünk hárommal. Örvendetes ugyanakkor, hogy régiónk is jól szerepel, a legtöbb esetben szinten marad vagy nő a kiállító cégek száma és a kiállítási terület is három ország esetében. Emellett a házigazda Németország értelemszerűen dominánsan, mintegy az összes kiállító egyharmadát felvonultatva jelenik meg.

A kiállítóknak pezsgő üzletmenetet, a látogatóknak hasznos időtöltést kívánunk!
Farkass GáborAktuális szám tartalma – 2. évfolyam, 8. szám

Buzási Lajosné

A fröccsöntés helyzete Magyarországon 2015-ben

A fröccsöntés a műanyag-feldolgozás egyik folyamatosan fejlődő területe, még az általános válság ellenére is e szegmens töretlenül fejlődött az utóbbi hat évben. 2010-hez képest 40%-kal bővült az ágazat, míg a teljes műanyag-feldolgozás 27,7%-kal erősödött. Ugyanakkor a fröccsöntés részaránya is növekedett a 2010. évi 28,4-ről 31,1%-ra.

Polimerek 2016, 2(8), 221

Új lökhárítógyár Kecskeméten


Polimerek 2016, 2(8), 225

Új üzemcsarnok a Nógrád megyei Szügyön


Polimerek 2016, 2(8), 225

Fejlesztés Gyálon


Polimerek 2016, 2(8), 225

Műanyag fröccsöntés, és technológiai kiskapuk

A mindennapi életünk lassan elképzelhetetlen lenne a XXI. század legsokoldalúbb anyagának, a műanyagnak használata nélkül. Ha szemügyre vesszük a bennünket körbevevő tárgyakat, valószínűleg nehezen találnánk olyanokat, amelyek valamilyen formában nincsenek kapcsolatban a műanyaggyártással, legyen szó a fogkefénkről, a fényképezőgépünk vagy telefonunk kameralencséjéről, kontaktlencsénkről, orvosi eszközeinkről vagy az autónkról. Ezek a termékek mind egy olyan iparág szülöttei, amely 100 éve töretlenül fejlődik.

Polimerek 2016, 2(8), 226

Fejlesztés a ContiTech Fluid Kft.-nél


Polimerek 2016, 2(8), 228

Okos csomagolások


Polimerek 2016, 2(8), 228

Keresik az újrafeldolgozott műanyagokat Európában


Polimerek 2016, 2(8), 228

A PP keverékek világpiaca


Polimerek 2016, 2(8), 229
Szűcs Nóra Alexandra; Szép Gergely; Szabó Ferenc; Kovács Norbert Krisztián

Korszerű gyártástechnológiák szerepe az egyszer használatos orvostechnikai eszközök fejlesztésében


Polimerek 2016, 2(8), 232
Hajba Sándor; Tábi Tamás

Politejsav szívósságának növelése növényi kaucsuk segítségével

Napjainkban egyre nagyobb figyelem fordul a bioműanyagok és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések felé. Az egyik kiemelkedő képviselője ennek a csoportnak a politejsav (PLA), amely számos előnyös tulajdonsága ellenére rideg viselkedése miatt nem terjedt el szélesebb körben. Jelen munka keretein belül arra a kérdésre keresünk választ, hogy a növényi kaucsuk alkalmazása miként befolyásolja a politejsav fő mechanikai jellemzőit, főként a szívósságát és a szilárdságát.

Polimerek 2016, 2(8), 238

Alapanyaghiány a láthatáron


Polimerek 2016, 2(8), 243