Utak úgy lesznek, hogy járunk rajtuk

Örök körforgás az újságírás, amelynek minden pillanatában új érték születik. Az én életemet ez határozta meg. Emlékezetes találkozások és beszélgetések soha el nem évülő értékeket hordozó emberekkel, tudósítások olyan eseményekről, élethelyzetekről, tervekről, amelyek emberek százezreinek életét tették teljesebbé, vitték előbbre őket döntéseikben, adtak választ kérdéseikre. Halhatatlan mesterek tanítottak szakmára, életszemléletre, akik közül Sára Sándor és Gaál István voltak a legmeghatározóbbak. Az egyik tanításuk, amivel utamra állítottak, ez volt: a felkészültség és a fegyelem sorsom urává tesz. A másik, hogy ne féljek letérni a kitaposott ösvényről. Az utak úgy lesznek, hogy járunk rajtuk. Minőség: múlt, jelen és jövő időben.
Hiszem, hogy minden lapnak küldetése van, ez formálja az olvasót és a lap íróit egységbe. Nem változni akarunk, hanem alakulni. Hozzáformálódni az Önök igényeihez. Az én törekvésem a POLIMEREK újságnál az, hogy a lap értékek végtelen füzére legyen. Abban bízom, hogy a POLIMEREK a műanyagipari szakma számára hivatkozási alappá válik, jeles képviselőit értékes információkhoz juttatja, tagjait közösséggé formálja és értékrendje, értékei közvetítésével egyfajta láthatatlan szállal összeköti őket.
Nem kérdés: a hazai műanyagiparnak és a kapcsolódó iparágaknak, kutatóhelyeknek, oktatóközpontoknak szükségük van egy színvonalas, tartalmas, a szakma fontos és aktuális információit megjelenítő folyóiratra. Célkitűzéseink elérésére szükségesnek tartjuk új rovatok indítását, a régiek ápolását. Továbbra is rendszeresen hírt adunk korszerű technológiákról, a gépgyártók fejlesztéseiről, új alap-, illetve segédanyagokról. Még szélesebb körben kívánunk megnyerni kutatókat, neves hazai szakembereket, valamint ambiciózus fiatal egyetemi végzős hallgatókat, doktoranduszokat, hogy tudományos tevékenységüket publikálják a lapban. Folyamatossá tesszük interjúsorozatunkat a szakmai, vagy állami díjazottak, illetve a szakma által elismert szakemberek bemutatásával, beszámolunk a magyar vállalatok sikereiről, új termékekről. Rendszeresen frissítjük nyomtatott és online újságunkban a szakmát érintő eseménynaptárat hazai és nemzetközi kiállításokról, konferenciákról. Naprakészen adunk tájékoztatás az eszközbeszerzési és K+F+I pályázati és finanszírozási lehetőségekről. Továbbra is kiemelt helyet kap az újságban a társadalmat és szakmát egyre inkább foglalkoztató polimer hulladékok újrahasznosítása, a környezetvédelem.
„Magyarország is csak a minőség igényével élhet és maradhat fenn az új Európában: nincs módunk középszerűnek lenni” – írta Márai a 1900-as évek közepén és gyanítom, ezek a megállapításai sem halványodnak el az idő múlásával. Legalább is az elmúlt néhány hét, amit a POLIMEREK új lapszámának összeállításával, stratégiájának kidolgozásával töltöttem, ezt erősítette meg bennem. Mindig mély tisztelettel tekintettem a munkájuk iránt elkötelezett emberekre, így megtisztelő feladat számomra, hogy azoknak készíthetek újságot, akiknek szenvedélye a műanyag.
J. Mező Éva
főszerkesztőAktuális szám tartalma – 2. évfolyam, 10. szám

Beszámoló a düsseldorfi K 2016 szakvásár júniusi sajtótájékoztatójáról (II.)

A világ műanyagiparának meghatározó alap- és segédanyaganyag, továbbá gép- és alkatrészgyártó vállalatai – a hagyományoknak megfelelően – idén júniusban is nagyszabású sajtótájékoztatón számoltak be a K 2016 szakvásár során bemutatandó újdonságaikról a nemzetközi szaksajtó képviselőinek. Cikksorozatunk második részében a Lanxess és az Erema cégek kínálatából tallózunk.

Polimerek 2016, 2(10), 281

A SABIC innovatív válasza a csomagolóipar legújabb kihívásaira

A SABIC új innovációt vezetett be az élelmiszer-pazarlás minimalizálására, a csomagolóanyagokra vonatkozó súlycsökkentésre és az alacsonyabb öko lábnyom eléréséhez, amit a düsseldorfi szakkiállításon mutat be.

Polimerek 2016, 2(10), 284

Új alapanyag fejlesztések

A világ legnagyobb műanyagipari szakkiállításához, a K 2016-hoz kapcsolódóan, az alap- és segédanyag gyártók sorra jelentik be új fejlesztéseiket és tervezett innovációikat. Ezek a kiemelt termékek az új polimerektől és kompaundoktól kiindulva a legújabb mesterkeverékekig és nyomdafestékekig terjednek. A cikk ezekből az újdonságokból válogat.

Polimerek 2016, 2(10), 286

Legújabb fejlesztéseit mutatja be a FANUC a K-2016 kiállításon

A düsseldorfi K-Show 2016 Európa legnagyobb műanyagipari kiállítása, melyet háromévente rendeznek meg. Ehhez mérten kellő izgalommal várja a szakma az eseményt, hiszen az alapanyaggyártóktól kezdve a gépgyártókon át más beszállítókon keresztül mindenki erre az időpontra időzíti újdonságainak bejelentését, ami nagy hatással lesz a műanyaggyártásra. Az aktuális műanyagipari trendek, valamint a K-show kapcsán Pintér Dáviddal, a FANUC elektromos fröccsöntőgépeinek mérnök értékesítőjével beszélgettünk.

Polimerek 2016, 2(10), 290

Nagyobb lehetőséget rejt a versenyzésnél az együttműködés

Sikeres üzletmenetben elengedhetetlen a kapcsolatépítés. A Magyar Műanyagipari Szövetség második éve szervez találkozókat a műanyagos szakma képviselőinek és a törvényalkotóknak, amelyeken jellemző a kooperatív szemlélet, a működő kapcsolati háló kiépítése, olyan bizalmi alapú rendszer formálása, amely nem ér véget a névjegykártyák cseréjével. Legutóbb szeptember közepén Miskolcon találkoztak kapcsolatépítő rendezvényen a szektor vezetői és döntéshozói, ez alkalommal összekapcsolva a TAKATA Safety Systems Hungary Kft. gyárlátogatásával. A meghívott előadó Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára volt, aki a magyar gazdaság helyzetét, illetve a hazai iparfejlesztésre kidolgozott Irinyi -terv programját ismertette.

Polimerek 2016, 2(10), 292

Az idei Fachpack fókuszában is a műanyag csomagolóanyagok álltak

Szeptember végén rendezték meg Nürnbergben Európa legnagyobb csomagolási szakkiállítását, a Fachpack Plus-t, amelyen több mint 1500 kiállító és több mint 43 000 látogató vett részt. A kiállítás négy fő piaci szegmens kínálatát fogta össze, a csomagolás, a csomagológépek, a felületnemesítés és a logisztika területét. Az egyébként is mozgalmas rendezvényt számos fórum, keretprogram, díjátadó ünnepség színesítette.

Polimerek 2016, 2(10), 295

A hulladék nem szemét, hanem értékes nyersanyagforrás

„Elég volt a tudományos udvariaskodásból. Tenni kell.” – ez az Áder János köztársasági elnöktől választott idézet adta szakmai irányvonalát az idei hulladékhasznosítási konferenciának, amelyet 18. alkalommal rendeztek meg Gyulán. A környezetipar és környezetkultúra szakembereinek tanácskozásán a körforgásos gazdaságra való áttérés volt a vezető téma, annak is két fontos eleme: a megelőzés, illetve az újrafelhasználás.

Polimerek 2016, 2(10), 298

Egyesülő BorsodChem cégek


Polimerek 2016, 2(10), 300

Újabb dolgozókat várnak a ContiTech Fluid Automotive váci üzemébe


Polimerek 2016, 2(10), 300
Kocsis Dávid; Bárány Tamás

Polipropilén alapú termoplasztikus dinamikus vulkanizátumok fejlesztése

A jelen kutatás során dinamikus vulkanizációval állítottunk elő polipropilén alapú termoplasztikus elasztomert (TPE), folytonos üzemben, egyirányba forgó ikercsigás extruder alkalmazásával. A kaucsukfázist SBR/NR alapú kaucsukkeverék alkotta. A kompaundálás során lehetőség nyílik a kaucsuk diszpergálása mellett annak „in situ” vulkanizálására is, így létrehozva termoplasztikus dinamikus vulkanizátumot (TDV). Az extrudált, majd granulált anyagból fröccsöntéssel állítottunk elő próbatesteket, majd azokat mechanikai és morfológiai vizsgálatokkal minősítettük. A kialakult morfológiát vizsgálva kijelenthetjük, hogy mindegyik összetétel esetén megtörtént a fázis inverzió, továbbá az így előállított TDV, összetételtől függően 350–400%-os szakadási nyúlással bír.

Polimerek 2016, 2(10), 301

Új Clariant adalékanyagok


Polimerek 2016, 2(10), 305

Banán-alapú bioműanyag


Polimerek 2016, 2(10), 305

Karcállóságot nyújtó adalékanyagok


Polimerek 2016, 2(10), 305

Automotive Hungary – Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás 2016. október 19–21. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban


Polimerek 2016, 2(10), 306

Csendes szeptember vége


Polimerek 2016, 2(10), 307