XVIII. Hulladékhasznosítási Konferencia elé – A teljes termékélettartam által vezérelt körforgásos gazdaság felé
Az elmúlt év végén, 2015. decemberében az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a Körforgásos Gazdaságról szóló átdolgozott irányelveit, amely – többek között – az új hulladékszabályozási jogalkotási és akcióterv javaslatokat tartalmazta. A fenntartható megoldásokat szem előtt tartva kiemelten fontos a teljes körű forráshatékonyság, vagyis, hogy ez a szempont ne csak a felhasználási, hanem az előállítási és a visszanyerési-újrahasznosítási fázisban is uralkodóvá váljon.
A valóban fenntartható Európa érdekében a teljes termékélettartamban való gondolkodás elterjedése létszükséglet. A termékekre vonatkozó előírásoknak – beleértve a kiterjesztett gyártói felelősségvállalásra vonatkozókat is – nem csak a termékélettartam végén lehetséges újrafelhasználást, illetve visszaforgathatóságot, hanem mindezt a teljes élettartamra vonatkozón kell figyelembe venni. Egy példával élve, a csomagolás főként a becsomagolt termék szállításának, tárolhatóságának, növelt polcon tarthatóságának elősegítésére szolgál, a fókusz általában a terméken van. A jól megtervezett csomagolás költséghatékony, de egyben – teljes körű szemlélettel – a folyamat végén maga is újrahasznosítható, vagyis nem növeli – az amúgy kiválóan védett – termék környezeti hatásának nagyságát.
A műanyagok újrahasznosításának van egy ésszerű szintje. Egy nemrégiben elkészült német tanulmány szerint (denkstatt GmbH), az optimális szint (a jelenlegi vélekedésekben 35–55%) megfelelő egyensúlyt jelent gazdaságilag és környezetileg, a ráfordítást/hozamot egyaránt vizsgálva. Ezt meghaladó mértékben a nem újrahasznosítható műanyagokat energiatermelésre kell használni, a hulladék lerakást elkerülendő. Emellett, az innováció további ösztönzésére van szükség annak érdekében, hogy a jelenleginél fejlettebb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb tisztítási technológiákat fejlesszenek. Mindezt azért, hogy olyan másodlagos nyersanyagok is hasznosulhassanak – műanyag vagy más termékek gyártása során –, amelyeket jelenleg még nem tudunk hasznosítani.
A fő ajánlások a fentiek megvalósítására:
A műanyag csomagolóanyagok teljes körű szelektív gyűjtését mihamarabb meg kell oldani. Mindez az első lépést jelenti az optimális újrahasznosítás és a hulladéklerakás elkerülésének útján. Sőt – ahol ez nem teszi lehetetlenné a prémium minőségű másodlagos nyersanyag gyártását –, előnyben kell részesíteni a szelektív, de kevert gyűjtés kialakítását. Másodsorban, a műanyag csomagoló- és szállítást segítő anyagok terén előtérbe kell helyezni a visszatérő, de gazdaságos csomagoló eszközöket, így csökkentve az új csomagolások gyártásának szükségességét. Harmadrészt – avagy mindenek előtt –, a szabályozásoknak a teljes termék-élettartam szemléletben kell megszületniük. A termék (újra)tervezés során a kisebb környezeti hatás, a „kevesebb hulladék szemlélet” uralkodóvá kell váljon.
Eredményes konferenciát kívánunk a résztvevőknek! (A konferencia programja a hátsó belső borítón olvasható.)
Farkass Gábor
Forrás: PlasticsEuropeAktuális szám tartalma – 2. évfolyam, 9. szám

XVIII. Hulladékhasznosítási Konferencia programja


Polimerek 2016, 2(9), B3

Beszámoló a düsseldorfi K 2016 szakvásár júniusi sajtótájékoztatójáról (I.)

A világ műanyagiparának meghatározó alap- és segédanyaganyag, továbbá gép- és alkatrészgyártó vállalatai – a hagyományoknak megfelelően – idén júniusban is nagyszabású sajtótájékoztatón számoltak be a K 2016 szakvásár során bemutatandó újdonságaikról a nemzetközi szaksajtó képviselőinek. Cikksorozatunk első részében a BASF és Reifenhäuser cégek kínálatából tallózunk.

Polimerek 2016, 2(9), 249
Tamás-Bényei Péter

Fröccsönthető poliamid mátrixú hibridkompozitok fejlesztése

A műszaki műanyagok közé sorolható poliamid tulajdonságainak javítására, a hagyományosan alkalmazott üveg- és szénszál mellett, a napjainkban egyre jobban elterjedő környezetbarát bazaltszál is kiváló választás lehet előnyös tulajdonságai miatt. A vulkanikus eredetű szál hibridkompozitokban is eredményesen alkalmazható lehetne, amelynek köszönhetően költséghatékonyan ötvözhetők a szénszál és a bazaltszál kedvező tulajdonságai. Jelen kutatás arra keresi a választ, hogy az üveg- és bazaltszál szénszállal társítva hogyan befolyásolja a fröccsöntéssel készülő poliamid mátrixú hibridkompozitok mechanikai tulajdonságait.

Polimerek 2016, 2(9), 252

Adalékanyagok fejlesztése újrahasznosításhoz


Polimerek 2016, 2(9), 257

PET palack granulátumból élelmiszer csomagolás


Polimerek 2016, 2(9), 259

A Yanfeng bővíti pápai gyárát


Polimerek 2016, 2(9), 259
Buzási Lajosné

A műanyag csomagolószer-gyártás helyzete Magyarországon

A csomagolástechnika a műanyag-felhasználás fontos és egyre fejlődő területe Magyarországon is. A csomagolás jelentős tényező a műanyag-feldolgozásban és a műanyag termékek külkereskedelmi forgalmában egyaránt. Magyarországon a feldolgozott műanyagok 36%-a csomagolóanyag, hasonlóan az Európai Unió országaihoz.

Polimerek 2016, 2(9), 260

Csomagolási verseny


Polimerek 2016, 2(9), 264

UV-álló fólia újrahasznosított anyagból


Polimerek 2016, 2(9), 264
Szolnoki Beáta; Pankucsi Orsolya Fanni; Toldy Andrea; Marosi György

Bioalapú epoxigyanta égésgátlása foszforszármazékokkal

Kereskedelmi forgalomban kapható bioepoxi gyanta égésgátlását ismerteti ez a közlemény. Az új anyag kifejlesztéséhez háromféle additív típusú égésgátló vizsgálatára volt szükség, változtatva azok koncentrációját. Az egyes adalékok hatékonyságát termogravimetriás, oxigénindex, UL-94 és mass loss kalorimetriás vizsgálatok segítségével hasonlítottuk össze.

Polimerek 2016, 2(9), 265

A Wittmann Battenfeld innovatív lendülettel jelenik meg a K 2016 Ipari vásáron

Mottójához híven – „legyen ötletes” – számos innovatív újdonsággal rukkol elő a Wittmann Battenfeld a K 2016 vásáron Düsseldorfban, ez év október 19. és 26. között a 16. számú csarnok D 22. számú standján. Idén a K ipari vásár abszolút fénypontja az új Unilog B 8 vezérlő rendszer lesz, amely már az összes PowerSeries géphez kapható. Az innovációk a gépipari technológia szempontjából is említésre méltók. A kiállított tárgyak többségében visszatérő téma a beilleszkedés az Industrie 4.0 világába.

Polimerek 2016, 2(9), 270

TEPPFA a Rollepaal taggá válásával erősít


Polimerek 2016, 2(9), 273

PET palackon lógnak az olimpiai érmek


Polimerek 2016, 2(9), 274

Műanyag palackokkal a Holdra


Polimerek 2016, 2(9), 274

Szezon indulásra várva


Polimerek 2016, 2(9), 275

Gázra lépett az Aquarius cég


Polimerek 2016, 2(9), 276