A tehetség nem elég

A tudást bonyolult definiálni, mint ahogyan bonyolult megszerzésének erőfeszítésekkel terhelt útja és alkalmazásának kontextusa is. Mert mit értünk tudás alatt? A megtanultak felidézésének tudását? A tudás alkalmazásának képességét? Vagy ami legárnyaltabban határolja be az emberi elme legmagasabb szintű mechanizmusát: a megtanult ismeretek rendszerbe állítását, az ismeretek összefüggésének felismerését és hasznosítását? Igen, azt gondolom, minden meghatározás pontosan fedi le bizonyos szinteken a tudás fogalmát, de van olyan tudás is, ami a génjeinkbe van beírva, vannak olyan ismereteink is a világról, amit tapasztalatainkkal egészítünk ki, sőt van az intelligencia, ami a változáshoz való alkalmazkodó képességet takarja.
Életünk során építjük fel tudásunk milyenségét és minőségét. Akarat, célmeghatározás, határozottság, érzékenység, elszántság, kitartás, lényeglátás, lendület és még ezer bennünk rejlő tulajdonság határozza meg, meddig építkezünk. És ne feledkezzünk meg a kitartó erőről és a kíváncsiságról sem, hisz lényeges, hogy tudunk-e sokadszor is felállni kudarcainkból és tudunk-e tovább kérdezni a válaszok megtalálásához, mint mások? Többször említettem már életemnek azt a kegyelmét, hogy nagyszerű tanítókkal voltam körülvéve. Egyik főszerkesztőm mondta, amikor ötödször is hozzákezdtem egy riport megírásához és ötödször is megnyomtam a delete gombot, bár a leadás határideje vészesen közelgett: – Nem baj, ha nem jó, az a lényeg, hogy próbálkozol. Mert a negatív eredmény is eredmény, ebből is hasznos tanulságokat lehet levonni. Néha elnézőnek kell lennünk önmagunkkal szemben. Azt mondják, az okos ember intelligensebben téved, mint ahogy másnak igaza van.
Állítólag a tudomány az emberi elme azon képessége, amelynek célja, hogy kárpótoljon az élet rövidségéért és érzékszerveinek tökéletlenségéért. Vigasztaló gondolat, ami felemel is egyben. És mennyire igaz, mert kételkedem abban, hogy a tudósok, a nagy gondolkodók egy pillanatot is szánnának arra életükből, hogy elmerengenének szellemi szárnyalásuk okán, nagyságán, az emberiség fejlődésére tett hatásán. Kosztolányi Dezső írta a Magánbeszéd című írásában: „A Természet azokba, akiket nagyra szán, többnyire egy hiányt, egy elégtelenséget olt, hogy azzal viaskodva fejlődjenek. Ez a rugója kitűnőségüknek. Az igazi nagyság nem adottság, hanem egy nyugtalan emberfölötti vágy. Minden érték szerzett.”
Az emberi tudás nagysága előtt tisztelgünk a Polimerek áprilisi számának két írásában is. Czigány Tibor professzor Széchenyi-díjat vehetett át nemzeti ünnepünkön, a Gábor Dénes-díjas Falk Györggyel készített interjúból pedig megismerhetik azokat a gondolatokat, kihívásokat, utakat, ami a sikerig elvitte. A küldetéstudatot, amely segítségével mindazokat a képességeket, amelyek benne rejtőznek, felszínre hozta és saját egyéniségét hozzáadva átadta a többi embernek.
A Polimerek legújabb száma ezen túl foglalkozik a műanyag- és gumiipar legújabb fejlesztéseivel, eseményeivel, a cégvezetés számára fontos pályázatok és gazdasági változások gyűjteményével. Olvassanak most is minket! Érdemes.
J. Mező Éva, főszerkesztőAktuális szám tartalma – 4. évfolyam, 4. szám

Újhartyánban épít új üzemet az autóipari beszállító


Polimerek 2018, 4(4), 100

A vegyipar lehetne az új magyar sikerágazat


Polimerek 2018, 4(4), 100

A Gealan Formteile bővíti magyarországi autóalkatrész gyártó üzemét


Polimerek 2018, 4(4), 100

2030-ra minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie az Európai Unióban


Polimerek 2018, 4(4), 101

Saját erőből feljesztett a ReMat


Polimerek 2018, 4(4), 101

Formálódik a kkv-fejlesztési stratégia


Polimerek 2018, 4(4), 101

Innovatív géptechnológiák, eljárások és alkalmazások az Arburg szakmai napján


Polimerek 2018, 4(4), 102

Átadták Tiszaújvárosban a szintetikus gumigyártó üzemet


Polimerek 2018, 4(4), 102

Czigány Tibor professzor Széchenyi-díjat kapott a nemzeti ünnepen

A tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére alapított Széchenyi-díjat vehette át Czigány Tibor professzor március 15-én a Parlament Kupolatermében. Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában.

Polimerek 2018, 4(4), 103

A polihisztorok kora lejárt, a multidiszciplináris teljesítményé a jövő. Interjú a Gábor Dénes-díjas Falk Györggyel

A konkrét tudás soha nem lehet naprakész, hiszen a világ nagyon gyorsan változik és ezzel együtt a használható tudás is állandóan fejlődik. Az elengedhetetlen lépéstartáshoz is nagyon jó, ha képesek vagyunk a dolgokat egy kicsit felülről szemlélni és ez alapján leszűrni a rengeteg információból a számunkra fontosakat – vallja Falk György, akivel a Gábor Dénes-díj átvétele után beszélgettünk az új utak kijelöléséről, amit időnként veszteségnek tűnő események generálnak, a műszaki egyetemen megszerzett rendszerszemléleten alapuló tudásról, ami sikereinek eléréséhez vezette, illetve arról a többletről, amit a nyitottság, a lelkesedés, a fiatal generáció iránt érzett tisztelete és szeretete adott eredményei eléréséhez.

Polimerek 2018, 4(4), 106

Munkaerőhiány Közép-Kelet-Európában: keleti kihívások

A műanyag-feldolgozó cégek munkaerőhiánnyal és növekvő bérköltségekkel szembesülnek Közép- és Kelet-Európában, ahol a munkavállalók elvándorlása Nyugat-Európába bérnövekedést eredményezett. A közép-kelet-európai régió azonban továbbra is vonzó a beruházások számára, amelyeket gyakran kapnak bőkezű állami támogatásokat.

Polimerek 2018, 4(4), 111

A nanotechnológia a jelen évszázad meghatározó technológiája

A nanotechnológiára úgy tekintenek, mint a XXI. század legfontosabb műszaki újdonságára, jelentőségét a polimerek felfedezéséhez vagy a mikroelektronika bevezetéséhez hasonlítják. Nem véletlen tehát, hogy nagy érdeklődést váltott ki a Magyar Kémikusok Egyesülete Gumiipari és Műanyagipari Szakosztályának nano-töltőanyag szakmai napja, amelyen négy előadás hangzott el. Az előadásokat követő vitában pedig arról beszéltek az előadók és a hallhatók, hogy az egyes nano-töltőanyagok, például a szén nanocsövek, ma még túl drágák a nagyipari felhasználásokhoz, de hosszabb távon gyakorlati alkalmazást is nyerhetnek, mivel már 1% alatti mennyiségben jelentős a hatásuk. Az előadások kivonatát az alábbiakban ismertetjük.

Polimerek 2018, 4(4), 113

Ügyfeleink igényeit mindig meghalljuk. A Sumitomo (SHI) Demag Hungaria harmadik éve van jelen a magyar piacon


Polimerek 2018, 4(4), 116

Gyenge piac, a feldolgozók áprilisi árcsökkenésre várnak


Polimerek 2018, 4(4), 118

Sorolhatjuk az előnyöket? FANUC Roboshot széria: megbízható, precíz fröccsöntés, alacsony karbantartási igénnyel

A műanyag-feldolgozás a polimerek alkalmazásának terjedésével napjainkban is folyamatosan növekvő iparág. Újabb és újabb anyagok megannyi új felhasználási területen támogatják az emberek mindennapi életét, ipari tevékenységét, vagy éppen gyógyulásukat. A műanyagok feldolgozásának egyik leggyakoribb módja a fröccsöntés, melyben a hidraulikus gépek mellett egyre ismertebbekké és kedveltebbekké válnak az elektromos gépek is.

Polimerek 2018, 4(4), 120

Komplett csavarozott és bekábelezett


Polimerek 2018, 4(4), 122
Semperger Orsolya Viktória; Őri Zoltán; Hegedűs Gergely; Molnár Péter

Gyártástechnológiai fejlesztés nagy komplexitású, hőre lágyuló mátrixú kompozit előállítására

Munkánkban egy konzorciumi projekt keretében megvalósuló, hőre lágyuló mátrixú kompozit gyártására szolgáló technológiai fejlesztést, a hozzá kapcsolódó T-RTM eljárást, és az aktuális kompozit gyártástechnológiai fejlesztési irányokat mutatjuk be.

Polimerek 2018, 4(4), 123