Élete volt a mágikus kémia

Szomorú aktualitása van, hogy könyvespolcomon Oláh György könyvei után kutatok. Nem születtem kémikusnak, mégis megigéztek bölcs és lényegre törő gondolatai az életről, a létező világról és arról is, ami ezen túl van. Soha nem titkolta: a tudásért és megismerésért folytatott törekvésében alapvető kérdés mindig az volt, létezik-e egy megfoghatatlan, magasabb értelem.
Bármikor előveszem Életem és a mágikus kémia című könyvét, élvezettel olvasom szavait, amelyek olyan elegánsan fonódnak össze, mintha alapvetően az írás művészetét választotta volna tudományának. Megejtően őszintén ír törekvéseiről, dilemmáiról és az elkerülhetetlen megalkuvásokról, amelyek elvezettek az általa elfogadható következtetéshez, hogy a teljes megismerés az emberiség számára minden valószínűség szerint soha el nem érhető: „Ha visszatekintünk annak a törekvésnek a történetére, amit az ember világunk és a világmindenség megismeréséért folytatott, akkor úgy tűnik, hogy sok olyan kérdés és cél van, amelyeket véleményem szerint az emberiség soha nem érhet el. Az emberiség e tudás megszerzésére fordított minden igyekezete ellenére valószínűleg soha nem jut el a teljes megismerésig. Számomra ez könnyen elfogadható. Becsületesebb megoldásnak tűnik, ha nem titkoljuk korlátainkat, amelyek miatt az emberi tudás csupán egy bizonyos határig érhet el. Tudásunk sok tekintetben biztosan bővülni fog, ugyanakkor sok alapvető kérdést aligha leszünk képesek megválaszolni. Ma, a 21. századba való belépésünk idején büszkélkedünk az általunk fejlettnek vélt ismereteinkkel, de bizonyos vagyok benne, hogy ha a jövő nemzedékek majd visszatekintenek ránk, azt mondják, milyen tudatlanok és naivak voltunk, hiszen a tudós nem tesz mást, mint értelmezi a korában rendelkezésére álló korlátozott ismereteket” – írta.
Csak a legnagyobbaké a beismerés képessége. S hogy mi áll a szerénység alapjaira helyezett tudása mögött? Kemény munka, a kutatáshoz szükséges fantázia, a felfedezés soha véget nem érő keresése – egy rendkívüli életpálya, amely végül a Nobel-díjhoz vezetett.
Oláh György Élet a kőolaj után című, Magyarországon is megjelent könyvében foglalta össze azt a felfedezését, amellyel lázba hozta a világot. A Nobel-díjas kémikus itt megfogalmazott üzenete igazi jó hír az emberiség számára. Nem kevesebbet állít, mint hogy a rettegett energiaválság nagyon egyszerűen elkerülhető. Világraszóló találmánya, hogy a szén-dioxidból és vízből metil-alkohol hozható létre, a metil-alkohol kínálta megoldással pedig az emberiség kifogyhatatlan energiaforráshoz juthat. A világ legnagyobb kihívására, a kimerülőfélben lévő kőolajkészlet alternatív módon való pótlására adta meg a világ legegyszerűbb válaszát, miközben egy másik ősproblémát, az üvegházhatás csökkenését is orvosolná. Oláh György tette azt, amit a legnagyobb tudósok általában. A megoldásra váró problémán keresztül figyelte a világot, kereste, mit tud ebből az emberiség hasznára adni, és rájött arra, hogy a világot megrontó főbűnöst, a szén-dioxidot használni kell. Figyelte a természetet, és arra jött rá, hogy az ember is tudja azt tenni, amit a fa levele. Az embernél jobb kémikus a természet – vallotta szerényen, miközben élete utolsó 15 évét szentelte annak, hogy kidolgozza a metanolgazdaság alapjait. Felfedezésének eredménye bejárta a világot, de egyedül a kínai kormány vette komolyan és kezdte meg közreműködésével száz metanol gyár építését.
Áprilisi számunkban több más mellett Nobel-díjas tudósunkra is emlékezünk. Tartsanak velünk, most is érdemes!
J. Mező Éva, főszerkesztőAktuális szám tartalma – 3. évfolyam, 4. szám

Új gyárat épít Kecskeméten egy német autóipari beszállító


Polimerek 2017, 3(4), 100

120 milliárd forintos K+F+I pályázat nyílt meg márciusban


Polimerek 2017, 3(4), 100

Új területeken fejleszt a MOL Nyrt.


Polimerek 2017, 3(4), 101

MMSZ csapat a PET Kupán?


Polimerek 2017, 3(4), 101

Amerikai nagyberuházás indul Tatabányán – 219 új munkahely


Polimerek 2017, 3(4), 101

Magyar Gazdaságért díjjal ismerték el Hajdárné Molnár Elvira munkáját

Nemzeti ünnepünkön a Magyar Gazdaságért díjat vehette át Hajdárné Molnár Elvira a PEMÜ Műanyagipari Zrt. és a Magyar Műanyagipari Szövetség élén végzett kimagasló munkájáért, a hazai műanyagiparban betöltött meghatározó szerepéért Varga Mihály minisztertől.

Polimerek 2017, 3(4), 102

Hat kategóriából kettőt MMSZ tagvállalat nyert az „Év befektetője” gálán

Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával a tavalyi évben minden eddiginél több, összesen 71 projekt esetében született pozitív döntés Magyarországon megvalósuló beruházásról. Ezek közül is a legkiemelkedőbbeket díjazta a HIPA az Év Befektetője gálaesemény keretében a Pesti Vigadó Dísztermében. A díjakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke adta át. A kitüntetettek között volt az MMSZ két tagvállalta.

Polimerek 2017, 3(4), 102

Drágul a kaucsuk, emelnek a gumigyártók


Polimerek 2017, 3(4), 104

Alacsony volt az infláció 2016-ban


Polimerek 2017, 3(4), 104

Az ipari kutatások lövészárkában edződött

Gábor Dénes-életműdíjat kapott dr. Meiszel László vegyészmérnök. 32 éve oktat a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Magyar Viscosagyárban végigjárta a fejlődés lépcsőfokait kutatómérnöktől a vezetői szintig. Volt a Zoltek Rt. kutatási elnökhelyettese, a Pannonplast Rt. kutatási igazgatója és párhuzamosan az általa nagyra becsült Műnyagipari Kutató Kft. ügyvezetője, jelenleg a Polinvent Kft. tanácsadója. Meiszel Lászlóval a díj kapcsán beszélgettünk az elé sodródott feladatokról, és arról, hogy alapvetően jó dolog, ha az ember sok mindennel foglalkozik, nem feltétlenül csak azzal, ami elsősorban érdekli.

Polimerek 2017, 3(4), 105

Elhunyt dr. Oláh György Nobel-díjas kémikus

Életének kilencvenedik évében Beverly Hillsben elhunyt Oláh György, a XX. század egyik legmeghatározóbb kémikusa. 1994-ben kémiai Nobel-díjat kapott a karbokationok kutatásában elért eredményeiért. A tengerentúlról is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyar kutatókkal. Oláh György 2014-ben a „Az ember alkotta anyag – a XXI. század anyaga” elnevezésű konferenciánkon videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, ezzel emlékezünk rá.

Polimerek 2017, 3(4), 108

Ázsia műanyagipara – a kihívásoktól a lehetőségekig


Polimerek 2017, 3(4), 110

Furcsa április előtt


Polimerek 2017, 3(4), 112

Közösségi oldalak használata toborzás és kiválasztás szempontjából

A népszerűségüknek köszönhetően, a közösségi oldalakat toborzás és kiválasztási csatornának is tökéletesen fel lehet használni. Az aktív álláskeresők mellett a passzív álláskeresőket ezeken az oldalakon tudjuk a legkönnyebben megtalálni és megszólítani.

Polimerek 2017, 3(4), 114
Bartos András; Móczó János

Háromkomponensű PP/szizál/elasztomer kompozitok ütésállósága

Munkánk során szizál szál erősítésű és elasztomerrel ütésállóvá tett mintákat állítottunk elő. A határfelületi kölcsönhatás és a szerkezet deformációs mechanizmusra és a kompozitok tönkremenetelére gyakorolt hatását vizsgáltuk.

Polimerek 2017, 3(4), 115

Elastron: halogénmentes és lángálló termoplasztikus elasztomerek a Kard és Társai Kft. kínálatában


Polimerek 2017, 3(4), 121

Garantált német minőség versenyképes árakon a Storker képviseletében


Polimerek 2017, 3(4), 122
Horváth Szabolcs; Vámos Dániel; Boros Róbert; Szűcs András

Átkapcsolás hatása a fröccsöntési folyamatra és a szerszámnyomásra

Az átkapcsolás a termék leképzésének legfontosabb pillanata. Néhány századmásodperc eltérés több száz bar-ral képes módosítani a szerszámban felépülő nyomás értékét, ami nagyban kihat a gyártott termékek minőségére.

Polimerek 2017, 3(4), 125