Álom-buborék

„Miért kellene többet fizetni egy pénzügyi mérnöknek, mint amit egy valódi mérnöknek fizetnének? Egy igazi mérnök hidakat épít, a pénzügyi mérnök pedig álmokat.” Megkövetek minden közgazdászt, de ezt a mondatot zseniálisnak tartom, különösen most, hogy megnéztem Charles Ferguson 2011-ben Oscar díjat is bezsebelő Bennfentesek című dokumentumfilmjét, a mondat egyébként a filmből való. Ferguson kendőzetlenül leplezi le benne a 2008-ban kirobbant gazdasági válság mögött húzódó megrázó igazságot. A filmtörténet kevés jó filmet ismer a pénzvilágról. A Bennfentesek ilyen. Átfogó elemzést nyújt a 2008-as globális pénzügyi krízisről, taglalja a válság okait, és okozatait. Hátborzongatóan mutatja be a pénz diktatúráját és az amerikai álom-buborék szétpattanásának történetét. 
A 2008-as globális pénzügyi összeomlás világszerte több mint 2000 milliárd dollárt emésztett fel és több tízmillió ember vesztette el miatta otthonát, állását, megtakarítását. A film először azt bontogatja, mi vezetett idáig. Az oknyomozás a 70-es évektől kezdődik, a bonyolultabbnál bonyolultabb pénzügyi termékek piacdobásával, manipulálásával, a pénzügyi szervezetek összejátszásával, amelynek a lufi eldurranása vetett véget. Újabb réteg a történetben a válság sikerittas főszereplői erkölcsének, moráletikai világának alakulása, akik protokollpénzen prostituáltakat és kokaint vásároltak számos alkalmazottuk számára, miközben teljesen önérdek-orientáltan erőszakolták meg a globális pénzügyi rendszert. Erre a folyamatra tevődik rá az ős-ok, a legkézenfekvőbb kérdés: mit tett ez idő alatt az USA kormánya? Miért hagyta, hogy a Wall Street lobbicsoportjai elérjék a piaci szabályozás eszközeinek ilyen mértékű brutális megnyirbálását? A film egyik megszólalója ad rá választ a Bush és az Obama-kormányra hivatkozva: Amerikának Wall Street-kormánya van.
Ferguson filmje nekünk magyar nézőknek, természetesen itt még nem ér véget, a fejünkben pereg tovább, mert az amerikai álom-lufi kidurranásának hatása nem állt meg az Újvilág partjainál. Kis híján az egész világ pénzügyi összeomlásához vezetett. Élesen eszünkben vannak még a magyarországi tanulságok is, az árverezések, a cégfelszámolások, a kőkemény kiút keresések az adósságcsapdából. A hazai filmes szakma adós még ennek ütős feldolgozásával.
A műanyagipar szerencsére kisebb veszteségekkel élte túl a válságot, egy mostanra elkészült jelentés azt mutatja, hogy Magyarországon a műanyag-feldolgozás területén különösen a fröccsöntés ereje végig kiemelendő volt. Ha volt is némi megtorpanás, ez az a folyamatosan fejlődő terület, ami még az általános válság ellenére is töretlenül fejlődött. A Polimerek februári számában több más mellett közöljük Buzási Lajosné elemzését is a hazai fröccsöntés helyzetéről. Olvassanak minket, most is érdemes!

J. Mező Éva
főszerkesztőAktuális szám tartalma – 4. évfolyam, 2. szám

A B. Braun 30 milliárdos beruházással bővíti gyöngyösi telephelyét


Polimerek 2018, 4(2), 36

Megnégyszerezné autógumi újrahasznosító kapacitását a MOL


Polimerek 2018, 4(2), 36

Öntisztuló padlót fejleszt a Graboplast


Polimerek 2018, 4(2), 37

Egy hely, ahol a hulladék új értelmet nyer: Maradékbazár


Polimerek 2018, 4(2), 37

Visszaszorul a műanyag csomagolás Angliában


Polimerek 2018, 4(2), 37

45 Pest megyei kkv kapott 5 milliárd forint fejlesztési támogatást


Polimerek 2018, 4(2), 37
Buzási Lajoené:

A fröccsöntés helyzete Magyarországon 2016-ban

A fröccsöntés a műanyag-feldolgozás egyik folyamatosan fejlődő területe, még az általános válság ellenére is e szegmens töretlenül fejlődött az utóbbi hét évben. 2010-hez képest 48%-kal bővült az ágazat, míg a teljes műanyag-feldolgozás 32%-kal erősödött. Ugyanakkor a fröccsöntés részaránya is a 2010. évi 28,4%-ról 32%-ra növekedett.

Polimerek 2018, 4(2), 39

Ki kell használni a stabil gazdasági helyzetet. A mostanra kialakult makrokörnyezet jó alapot nyújthat a további fejlődésre – hangzott el a HG Média évnyitó gazdasági konferenciáján

A magyar gazdaság helyzete részben a globális konjunktúrának is köszönhetően stabil: kedvezőek a makrogazdasági mutatók, a BUX-index pedig három éve folyamatosan nő. A HG Média csoport Fókuszban rendezvénysorozatának Gazdasági évnyitó konferenciáján a pozitívumok mellett szó esett az ország versenyképességi problémáiról, ezen belül a szakemberhiányról. Elhangzott az is: a jelenlegi kedvező helyzetet a további előrelépésre, legfőképpen a munkaerő megfelelő szintű képzésére kellene kihasználni.

Polimerek 2018, 4(2), 44

Műanyagok szerepe a lakóházak ívóvíz ellátásában és szennyvíz elvezetésében

„Amitől a ház működik!” címmel rendezte meg II. szakmai napját a Műanyag-Csőgyártók Szövetsége január 25-én, amelyen ezúttal az épületgépészet és a hazai műanyag csőrendszerek kapcsolata állt a középpontban.

Polimerek 2018, 4(2), 46

Intelligens alkalmazásokhoz intelligens anyagok

Az intelligens vagy okos polimerek kiterjesztik a polimerek általános teljesítményét, kapcsolatban állnak környezetükkel, reagálnak annak változásaira. Ezek az anyagok számos tényezőre lehetnek érzékenyek, pl. a hőmérsékletre, páratartalomra, pH-ra, fényre, az elektromos vagy mágneses mező hullámhosszára, intenzitására, a nyomásra, és ezekre az „ingerekre” többféle módon válaszolhatnak, többek között megváltoztathatják színüket vagy áttetszőségüket, elektromosan vezetővé vagy vízáteresztővé válhatnak, módosíthatják alakjukat, szerkezetüket, tapadásukat vagy a vízvisszatartó képességüket is.

Polimerek 2018, 4(2), 48

A piac a februári fejleményekre vár


Polimerek 2018, 4(2), 54

DSM: Élvonalbeli műanyagok és specialitások


Polimerek 2018, 4(2), 56

Garantált német minőség versenyképes árakon a Storker képviseletében


Polimerek 2018, 4(2), 57
Pomázi Ákos, Toldy Andrea

Égésgátolt glicerin alapú epoxigyanta kompozit fejlesztése mérnöki alkalmazásokhoz

Glicerin alapú, potenciálisan megújuló forrásból előállítható, kis viszkozitása révén injektálással feldolgozható epoxigyanta, valamint szénszállal erősített kompozitjaik égésgátlását ismerteti ez a közlemény.

Polimerek 2018, 4(2), 59