Halhatatlanná tenni a mulandóságot


Az élet változásainak pillanatai átmenet nélkül érkeznek. Pontosan tudjuk, hogy ami egyszer elkezdődött, az előbb-utóbb véget ér. Talán készülünk is rá tudatosan, de a búcsúzás küszöbén akkor miért inog meg mégis a lábunk? Filozófia kaland lenne belemenni, kinek mit jelent a szó: nyugdíj. Vagy fogalmazzunk tapintatosan: magunk mögött hagyni valamit, amit felépítettünk, amihez minden nap hozzátettünk valamit, ami körül évtizedeken keresztül minden gondolatunk forgott, ahová akaratlanul is elköteleztük magunkat örökre.
Amíg az elme, a test és a szellem együtt dolgozik, azt hisszük, bármi lehetséges, de ugyanazt a hőfokot nem lehet sok éven át fenntartani. Az egyik legfontosabb dolog az életben, hogy érezze az ember, mikor kell visszavonulnia. Mielőtt a képességei megfogyatkoznak, mielőtt az ítélete elbizonytalanodik, amikor még érzi, hogy belefáradt a dolgokba.
A munkatársak a búcsú pillanatában még lapogatnak: kívánják, hogy holnap és holnapután is élvezzük azt az újdonságot, ahová most életünk állított! Találjuk meg most kezdődő életünk minden pillanatában az élvezetet és tartalmat. De milyen lesz a következő nap? Keresünk új aktivitást? Folytatjuk a régit, csak más intenzitással? Egyáltalán örömmel fogadják ezt az utánunk jövők?
A kérdés részemről egyelőre költői, nem tudom még rá a választ. Az is lehet, hogy mindenki számára egyéni. Mindenki más megoldásban hisz. Az éles és fájdalmat elkerülő azonnali elvágásban, vagy a fokozatos visszahúzódásban. Fáj? Megkönnyebbülés? Bizsergető izgalom? Némi szorongás? Az is lehet, hogy mindannyian ugyanazt éljük meg, csak a világ felé másként kommunikáljuk?
Én nemrég vettem egy kis asztalt. Kerek üveglapos, lábát kovácsoltvasból virágok formálják. Az a tervem, hogy ezt minden reggel kiviszem a kertbe, hónom alatt a laptopommal és írok egész nap attól kezdve, hogy eljön számomra a visszavonulás ideje. Szintén újságíró barátom magának megfogalmazott kissé morbid, de szerinte minden íróemberre kötelező alaptézise, hogy egy írónak a laptopja mellett illik meghalni és utolsó erejével is pötyögni a billentyűzeten a végső eltávozás érzéseiről, a két világ között megszerzett tapasztalatairól, így tenni halhatatlanná a mulandóságot.
Gondolom a vállalkozók számára is hasonlóan nehéz a megállás. Azok számára, akik életükben cégbirodalmat építettek, emberek százai várták rendelkezéseiket, saját tudásukat osztották szét folyamatosan beosztottjaik között, felelősséggel tartoztak dolgozók százainak megélhetéséért, akik néhány órás napi pihenőjüket haszontalanul töltött időnek tartották, akik formálták a társadalom változásait, szenvedélyeik találkoztak a világ szükségletével.
Műszaki ember tudja, hogy egy problémát nem érdemes bonyolítani, a legegyszerűbb megoldás mindig a legelegánsabb. Kiforrott válasz helyett Bernard Shaw-t idézem: „Ez az élet igazi öröme: elhasználódni egy célért, amelynek nagyszerűségét mi magunk ismertük föl, és teljesen megőrlődni, mielőtt még a szemétdombra hajítanának bennünket: hogy természeti erő lehessünk, ne pedig szenvedésekből és fájdalmakból összerótt, önző, lázas, nyomorult kis ember, aki panaszkodik, mert a világ nem annak szenteli magát, hogy őt boldoggá tegye.”
Karsai Bélával beszélgettünk a háttérbe vonulásról és a tartalmasan eltöltött munkás életről. Ezt az interjút, és mellette még számos hasznos, érdekes információt megtalálják októberi számunkban. Olvassanak minket, most is érdemes!
J. Mező Éva
főszerkesztőAktuális szám tartalma – 3. évfolyam, 10.szám

A V4 országok együttműködnek exporthitel és hitelbiztosítás terén is


Polimerek 2017, 3(10.szám), 292

A világ legjobb 800 egyeteme között a BME


Polimerek 2017, 3(10.szám), 292

Toray keverőüzem létesül Magyarországon


Polimerek 2017, 3(10.szám), 292

Repülőgépgyárat épít Pécsen a Magnus Aircraft


Polimerek 2017, 3(10.szám), 293

Képzési központot épít a Mercedes-Benz gyár


Polimerek 2017, 3(10.szám), 293

Több mint 400 új munkahelyet visz Túrkevére az SMR


Polimerek 2017, 3(10.szám), 293

Karsai Bélának nem volt soha háttámlás főnöki fotele

Lemondott a cégvezetésről, de nem egy hátradőlős időszakra számít Karsai Béla. Mi történik valójában? Egy gazdag életpálya lezárása, átalakítása, vagy életének egy új rend szerinti kezdete? Azt hogy életének fontos mérföldkövéhez érkezett, egy magas állami kitüntetés is megerősítette.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 294

Új cégvezető a Karsai Holding élén

Július 1-től új cégvezetője van a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt.-nek. Karsai Béla unokahúgának, Csonka Krisztinának adta át a nyolc tagvállaltból álló cégbirodalom irányítását.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 296

Gépeink precizitása és komplexitása segíti a hazai műanyagipar fejlődését

2017. január 1-je óta új ügyvezetője van az ARBURG Hungária Kft.-nek. Csizmadi László a szakmában nem ismeretlenül került a német gépgyártó és forgalmazó látókörébe. Több mint tíz éve kötelezte el magát a gépek világának, de az ARBURG családi vállalkozásánál tapasztalt gondolkodás új dimenziót nyitott számára. Azt ismerte fel, hogy az itt dolgozó emberek egész életükre kötelezik el magukat cégük iránt és hogy ennek a lojalitásnak, az így szerzett több évtizedes tapasztalatnak köszönhetően vált a cég stabillá és piacvezetővé.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 298

Az „üzleti randi” műfaját tesztelték Közép-Európa legjelentősebb polimer gyártói és disztribútorai

Az I. Central European Plastics Meeting díszvendége Oroszország volt. A siófoki találkozóra 80 hazai és közép-európai cég delegálta képviselőjét, a B2B találkozókon mintegy 600 tárgyalást bonyolítottak le.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 300

Folyamatosan fejleszt a Wittmann-Battenfeld csoport

Folyamatos változás, innováció, jövőbe tekintő megoldások. Ez a Wittmann-Battenfeld cégcsoport vállalati filozófiája, amelynek gyakorlati alkalmazását a mosonmagyaróvári üzemükben tett látogatáson tekinthettük meg. A szakmai napon a magyarországi kereskedelmi képviselet nemrég megválasztott igazgatója, Bocskor Imre ismertette a legújabb fejlesztéseket. A rendezvényen jelen volt az osztrák tulajdonos, dr. Werner Wittmann elnök-igazgató is.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 303

A kormány 20 milliárd forintos pályázati alappal segíti a tőzsdére készülő kkv-kat


Polimerek 2017, 3(10.szám), 305

Automotive Hungary


Polimerek 2017, 3(10.szám), 306

Növekvő poliolefin, csökkenő PS árak októberben


Polimerek 2017, 3(10.szám), 308

A szálorientáció figyelembevétele nemlineáris szilárdsági vizsgálatokban


Polimerek 2017, 3(10.szám), 310

Egyedi igények gyorsabb kiszolgálással

A FANUC Europe Corporation, amely a világ egyik élenjáró gyártója a CNC vezérlőrendszerek, robotok és gyártógépek gyári automatizálása terén, legújabb stratégiai lépéséről számol be: központosítja az európai termék testreszabást és logisztikát a luxemburgi Conternben található új központban (CDC), hogy az eddiginél is rövidebb szállítási határidőket vállalhasson. Interjú Andrea Scammacca-val, az Európai Ellátási Lánc vezetőjével.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 312

Crastin® HR második generáció

A második generációs, hidrolízis stabilizált DuPont™ Crastin® PBT különleges összességét adja a mechanikai jellemzőknek, hidrolízissel szembeni ellenállásnak, feldolgozhatóságnak és magas CTI értéknek. Mindezen tulajdonságok ideális jelöltté teszik az autóipari elektromos és elektronikai csatlakozók tervezése, gyártása során.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 314
Dobrovszky Károly

Polietilén mechanikai tulajdonságainak javítása keverékképzéssel

A kutatás során tömegműanyagokból előállított, többfázisú polimer keverék morfológiai és mechanikai tulajdonságait vizsgáltuk kompatibilizálószer hozzáadásával, annak érdekében, hogy az egymással nem-elegyedő műanyagok összeférhetőségét javítva nagyobb szívóssággal jellemezhető alapanyagot hozzunk létre A keverékképzés során a nagy sűrűségű polietilénhez (HDPE) hozzáadott polisztirol (PS), illetve poli(etilén-tereftalát) (PET) jelentősen növelte a minta merevségét és kedvezően hatott a húzószilárdságra is. Az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a maleinsav-anhidriddel ojtott blokk-kopolimer jelentősen növeli az előállított keverék szakadási nyúlását és ütőszilárdságát, így a kompatibilizálószerrel és keverékképzéssel a HDPE alapanyagnál jobb mechanikai tulajdonságok érhetők el.

Polimerek 2017, 3(10.szám), 316