Bölcsőtől a bölcsőig

Ma körforgásos gazdaságnak nevezzük azt, amit közel egy évtizede még bölcsőtől a bölcsőig elméletként ismert meg a világ, de a lényeg ugyanaz. Globális léptékű környezeti szemléletváltásra van szükség. Az elnevezés változik, de a szándék ugyanaz, csak még a módszereken vitázunk.
Jófajta marketingfogás, vagy erős tartalmi útmutató? – gondolkodtam, amikor először vettem kezembe az amerikai építész William McDonough és német vegyész Michael Braungart közösen írt könyvét, ami magyarul is megjelent Bölcsőtől a bölcsőig címmel, s ami először emelte fókuszába a természeti erőforrások kitermelése helyett a már felhasznált anyagok végtelen számú újrahasznosítását. Nem papírból, de még csak nem is újrahasznosított papírból készült könyvük, hanem műanyagból. Demonstrációnak szánták, igen direkt példázatnak, ami arról szólt: a hulladék nélküli gazdaságot bemutató könyv megjelentetéséhez nem kevesebb fát kellett kivágni, hanem egyáltalán nem kellett fát kivágni. A polimerizált műgyantából készült lapok egy speciális kémiai eljárással „kimoshatók”, így akár több százszor is különböző tartalmakkal tölthetők meg. Micsoda csúcspéldája az újrahasznosításnak!
A szerzőpáros szerint a ma divatos zöld erőfeszítések zöme csupán a bűntudatébresztést szolgálja. Az elvárt és kívánatos ökológiai lábnyom-csökkentéssel kapcsolatos elképzelések azt sugallják, hogyan tegyünk kevésbé rosszat és nem azt, hogy miként tudnánk valóban jót tenni. Jó egy évtizede megfogalmazott tézisük szerint az emberiség valójában technikai és tervezési problémákkal áll küzdelemben, mert nem az a cél, hogy például kevesebb ásványvizet igyunk, vagy ne járjunk autóval, hanem hogy elfelejtsük azt a fogalmat: hulladék. Nem a termékkel van baj, hanem a termékek minőségével. Felállított modelljük szerint úgy kellene ezeket megtervezni és használatuk után kezelni, hogy kiselejtezésüket követően a természetes anyagfolyamatokba bekapcsolódhassanak, használatot követően az anyag képes legyen a természet táplálására, illetve az újrahasznosulásra. Erre adtak nyomatékosan példát saját könyvük megtervezésével is.
Az egyetlen kockázat Braungarték elméletében az lehet, hogy a vállalatoknak nem minden esetben áll rendelkezésére olyan infrastrukturális háttér, amellyel begyűjthetik és visszajuttathatják a gyártókhoz a fennmaradó anyagokat, bár a modellt a gyakorlatban több cég és ország is alkalmazta már eredménnyel, tehát megvalósítható. Kína mintavárost épített, több európai kormány vállalatait támogatja abban, hogy áttérjen a hulladék nélküli gazdaságra, a Ford ipari központját újította fel az elmélet útmutatásai szerint, de van olyan világhírű sportcipő gyártó is, amelyik csatlakozva a jövő radikális újrahasznosítás elméletéhez, termékeit nem áruként, hanem szolgáltatásként adja el. A vevő csupán egy adott időre lízingeli a cipőket, majd az elhasználódás után leadja a kereskedőnél, aki visszajuttatja azt a gyárba. Ott a lábbelik alsó része újból alapanyaggá válik, a felső rész pedig komposztálásra kerül. Ezzel a lánc bezárul, minden visszakerül a körforgásba.
Hosszú távon cél egy olyan társadalom kialakítása, amelyben nincs hulladék.
Futurisztikus álom ez?
Naiv idealista ötlet, vagy idővel realitássá válhat?
Márciusi számunk összeállításaiban többféle módon mutatjuk be azokat az útkereséseket, módszereket, technológiákat, amelyek segítségével védekezni tudunk a természeti források kimerülése ellen, s mind ennek aktualitását az adja, hogy megkezdődött egy széleskörű szakmai egyeztetés, ami a hazai körforgásos gazdasági modell kialakítását előzi meg. Olvassanak minket, most is, érdemes!
J. Mező Éva
főszerkesztőAktuális szám tartalma – 4. évfolyam, 3. szám

Személyi hírek: Karger-Kocsis professzor a Dél-afrikai egyetem díszdoktora lett, Nyugdíjba vonult Simon István


Polimerek 2018, 4(3), 68

Hatmilliárdos Continental beruházás Nyíregyházán


Polimerek 2018, 4(3), 68

Tavaly közel öt százalékkal nőtt az ipari termelés hazánkban


Polimerek 2018, 4(3), 68

A globális problémák komplex válaszokat igényelnek. Széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg a hazai körforgásos gazdasági modell kialakítását

„A műanyagok integrálása a körforgásos gazdasági modellbe” címmel szervezett február közepén széleskörű szakmai egyeztető fórumot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Iparstratégiai Főosztálya az MMSZ bevonásával, amelyen közel 70 résztvevő volt jelen 26 különböző szervezettől. A meghívottak között voltak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium munkatársai, szakmai szervezetek vezetői, a Bankszövetség, alapanyaggyártó, műanyag- és hulladék-feldolgozó cégek képviselői, valamint szakirányú egyetemek oktatói. A rendezvényt Pomázi Gyula helyettes államtitkár nyitotta meg. A fórumon előadást tartott Farkass Gábor, az MMSZ igazgatója is, az európai hulladékgazdálkodási trendeket ismertetve.

Polimerek 2018, 4(3), 69

Életünk során közel 40 dkg csomagolóanyagból származó vegyület kerül a szervezetünkbe

A csomagolóanyagokkal kapcsolatban az elmúlt tíz évben több mint kétezer riasztást regisztráltak az Európai Unióban, ami azért rossz hír, mert az élelmiszerekbe oldódott káros vegyületek a szervezetünkbe is bekerülnek –többek között ez derült ki a WESSLING Hungary Kft. és a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) közös konferenciáján, amelyet a SIRHA Budapest kiállításon rendeztek meg.

Polimerek 2018, 4(3), 75

Új technológiák a reciklálásban

A recikláló berendezéseket gyártó cégek folyamatos fejlesztésekkel próbálnak megfelelni a partnerek igényeinek és követelményeinek, valamint a műszaki kihívásoknak. Az optikai elven működő válogató rendszerek a szín és a kémiai azonosítást használják a minőség javítására és a kapacitás növelésére. Az aprítógépek a megbízhatóságot a könnyebb karbantartással és a funkcionalitással ötvözik. Az újrakompaundálás a reciklálást és a keverést integrálja egy folyamatba.

Polimerek 2018, 4(3), 77

Mi az upcycling és recycling?

A hulladékhasznosítás napjainkra sarkalatos kérdéssé vált, hiszen a környezetszennyezés mértéke évről évre nő, a tágabb ökoszisztémára is jelentős átalakító hatást gyakorolva. Sokan az újrahasznosításban látják a megoldást, így gyakorta hallani a recycling és upcycling folyamatokról. De mi a különbség a két fogalom között? És miért előnyös egyik vagy másik módszer?

Polimerek 2018, 4(3), 81

Cycolac™ több ezer különféle színben


Polimerek 2018, 4(3), 83

Irán műanyagipara

Az ENSZ szankcióinak megszüntetése serkentette Irán gazdaságát és növekedési lehetőségeket nyitott meg műanyagiparában is. A külföldi befektetők számára ugyanakkor hatalmas kihívást jelent ezeknek a lehetőségeknek a feltárása.

Polimerek 2018, 4(3), 84

30 milliárd jut munkahelyi képzésekre


Polimerek 2018, 4(3), 85

Márciusra várva


Polimerek 2018, 4(3), 86

Automatizálási fellegvárrá vált Törökbálint – Tavasszal költözik új székházába a FANUC magyarországi leányvállalata

„A legutóbbi 10 év egyik legjelentősebb mérföldkövéhez értünk” – így jellemzi Mezei Tamás, a FANUC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a leányvállalat azon lépését, hogy saját székházat épít Törökbálinton. A Magyarországon mintegy 12 éve jelen lévő leányvállalat egy apró irodaházban kezdte meg működését, de mára az egyik legjelentősebb hazai ipari automatizálási beszállítóvá nőtte ki magát.

Polimerek 2018, 4(3), 88

EcoPower Xpress – A Wittmann Battenfeld rendkívül dinamikus gépe csomagolástechnológiákhoz

Az EcoPower Xpress-szel a Wittmann Battenfeld egy roppant hatékony, pontos és dinamikus megoldást fejlesztett ki vékonyfalú alkatrészek nagy volumenű gyártására.

Polimerek 2018, 4(3), 90
Vezér Szilárd Tamás, Major Zoltán

Elasztomerek mechanikai paramétereinek változása erővezérelt fáradásvizsgálat alatt

Termoplasztikus poliuretán (TPU) és hidrogénezett akrilnitril-butadién kaucsuk (HNBR) elasztomerek károsodáshalmozódásának jellemzésére egytengelyű, erővezérelt fáradásvizsgálatokat végeztünk. A mért hiszterézis görbék elemzése eltérő fáradási viselkedést mutatott. Amíg a HNBR esetében a nyúlásnak és az alakváltozási energiának a feszültségtől és ciklusszámtól függő változása összefügg az élettartammal, addig a dinamikus és a szekáns modulusz nem alkalmas a károsodáshalmozódás leírására. Ezzel szemben a dinamikus modulusz használható a fáradási élettartam indikátoraként TPU anyag esetében.

Polimerek 2018, 4(3), 92