3'
Megjelenés: 2022. november 7.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisÚjrahasznosítás

A kötelező visszaváltási rendszer hazai megvalósítása

A Parlament által 2021. februárjában elfogadott, a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvény alapján hazánk is bevezeti a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ezek körébe tartoznak az üveg és PET palackok, valamint az alumínium dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét, valamint a részletszabályozásokat a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg.

Az egyszer használatos italcsomagolások Magyarországon 2024. január 1-jétől lesznek visszaválthatóak, a betétdíj bevezetés szabályain a Kormány jelenleg is dolgozik. A visszaváltási rendszer keretfeltételeit a fent említett törvény szabályozza, amely részletezi, hogy a visszaváltási díjas rendszert konceszsziós társaság fogja működtetni, beleértve a kapcsolódó kommunikációt, a pénzügyi koordinációt és elszámolást, a jelentéstételi rendszer működtetését, a hulladék gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását. A társaság az elszámolóházon keresztül szedi be a gyártóktól a rendszer felállításához szükséges csatlakozási és a működtetést fedező szolgáltatási díjat, valamint az egyutasok visszaváltási díját is. Feladata az automaták és kézi berendezések beszerzése, telepítése, üzemeltetése is.

A Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot a MOL Nyrt. nyerte el 2022 júliusában, így 2023. július 1-jét követően 35 évig a társaság végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését és gondoskodik annak kezeléséről, valamint megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat. A rendszer első ütemében 2023. július 1-től indul a tesztüzem, az egyutas műanyag- és üvegpalackok, valamint a fém italdobozok országos szintű visszaváltását 2024. január 1-től kell biztosítani. Ezt követően kerül megvalósításra a társított, rétegzett italkarton csomagolások és a használt sütőolaj visszavétele.

Az egyszer használatos műanyag termékekre (SUP) vonatkozó irányelv kimondja, hogy 2025-re a műanyag italpalackok 77%-át, 2029-re 90%-át vissza kell gyűjteni. A kereskedelmi forgalomba kerülő PET palackoknak 2025-től 25%-ban, 2030tól 30%-ban másodnyersanyagból kell készülni. Magyarországon legalább másfél milliárd PET palackot hoznak forgalomba évente, ennek 70 százalékát soha nem hasznosítják újra, ezek szemétlerakókban, hulladékégetőkben, rosszabb esetben a folyókban vagy az erdeinkben végzik. Hasonlóan rosszak a hasznosítási arányok a drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is.