3'
Megjelenés: 2024. április 12.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisKormánySzakmaTudomány

Kitüntettjeink a nemzeti ünnepen

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Széchenyi-díjat adományoz a tudományos élet kiemelkedő képviselőinek. A díj annak adható, aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ért el. Ebben az évben Széchenyi-díjat kapott Zrínyi Miklós vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Dr. Sulyok Tamás a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint Magyar Érdemrend kitüntetéseket adott át.

– Megmaradásunk nem magától értetődő, ezért tenni kellett és tennünk kell, a jog eszközeivel, a kultúra vívmányaival, a tudomány eredményeivel – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán az Országházban. Beszédében kiemelte: magyarnak lenni egyedülálló, külön minőséget jelent, a magyar csak saját kultúrájával, nemzeti sajátosságaival lehet része az egyetemes történelemnek. 1848-49 hősei is csak úgy tudtak világraszólót alkotni, hogy először saját hangjukat találták meg.

A díjazottak munkája a nemzetet erősíti, de gyümölcseiből mindenki részesülhet – mondta, hozzátéve: az elismerésekkel évtizedek kitartására és sikereire, az emberi elszántság és akarat, tehetség és tudás eredményeire tekintünk tisztelettel.

– Önök, mint szakterületük mesterei maradandót alkottak, amely már örökidőkre szerves része marad a magyar kultúrának és tudományos életnek, és amelyre biztosan építhetnek a következő nemzedékek – mondta az államfő, kitérve arra is, hogy akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy embertársainak mennél nagyobb hasznára lehessen, mert minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud … Nekünk, akik ihletet merítünk magyarságunkból, feladatunk is van, tehetségünkhöz és lehetőségeinkhez mérten hozzá kell tennünk a magunkét a közös nemzeti értéktárhoz az emberek javára.

Széchenyi-díjat kapott Zrínyi Miklós vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus értékes tudományos pályafutása, a mágneses nanorészecskék által irányítható gélrendszerek tudományágának megteremtése, a polimergélek kutatásában elért eredményei, széles körű nemzetközi együttműködések kialakításával végzett kutatói, egyetemi oktatói és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként. Zrínyi Miklós volt a BME 2004 és 2008 közötti tudományos és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese.

A nemzeti ünnep alkalmából kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Hórvölgyi Zoltán egyetemi tanár, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) korábbi dékánhelyettese, illetve a BME VBK Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék korábbi tanszékvezető helyettese több mint három évtizedes kiemelkedő oktatói, témavezetői és tudományos tevékenysége, valamint a nanorészecskés filmek és funkcionális nanoszerkezetű szol-gél bevonatok kutatása területén elért eredményéért.

Mészáros László okleveles gépészmérnök, a BME Gépészmérnöki Kara Polimertechnika Tanszékének egyetemi docense a korszerű, polimer mátrixú nanokompozitok területén elért kiemelkedő tudományos eredményeiért és kimagasló oktatási és oktatásszervező tevékenységéért részesült a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Kovács Béla okleveles vegyész, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi Intézetének vezetője, egyetemi tanár.

Az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Guttmann András okleveles vegyészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézete és a Debreceni Egyetem Horváth Csaba Elválasztástudományi Laboratóriumának vezetője.

 

Fotó forrása: sandorpalota.hu