3'
Megjelenés: 2024. április 12.
Szerző: J. Mező Éva Kategória: MMSZ hírek

Az MMSZ is aláírta az Antwerpeni Nyilatkozatot

A sűrűsödő feladatok miatt az MMSZ elnöksége márciusban két alkalommal találkozott. A kiemelt napirendek között volt az új elnök megválasztása, a tagdíjrendszer felülvizsgálata, az éves rendezvények programjának összeállítása. Az elnökség tagjai előzetesen hosszan egyeztettek az Antwerpeni Nyilatkozat aláírásáról is, amelyben a kontinens közel 20 iparágának 73 vezetője tíz pontban javasol intézkedést az Európia Bizottság elnökségének arra, hogy segítsék az európai ipar globális versenyképességének megőrzését.

Az első márciusi ülést Dr. Demjén Zoltán alelnök nyitotta meg és első napirendi pontként ismertette az elnökválasztással kapcsolatban kialakult helyzetet. Az alelnökök egyeztetése alapján két jelölt van jelenleg erre a posztra, az MMSZ alapszabálya szerint eljárva viszont szükség lesz olyan döntésekre, amelyeket a közgyűlésen kell meghozni. Az előkészítő munka alapján ez május 8-án megtörténhet, így a közgyűlés szünetében az elnökség titkos szavazással megválasztja az MMSZ új elnökét. Ezt követően a közgyűlésen bemutatkozik az új elnök és a közgyűlést ő vezeti tovább. Az elnökség arról is döntött, hogy márciusban Holló László, áprilisban az elnökválasztásig pedig Palócz Tamás látja el az elnökséggel járó teendőket.

Az ülés vendége volt Nagy Andrea, a myCEPPI Kft. munkatársa, aki a regionális műanyagipari vásárokról tartott ismertetőt, megosztva saját tapasztalatait is. Így: PlastPol (Kielce, 2024. május 21-24.), Plastic Recycling (Amszterdam, 2024. június 19-20.), Plastex (Brno 2024. október 8-11.), FAKUMA (Freiedrichshafen 2024. október 15-19.). Kitért az általuk szervezett Közép-Európai Műanyagipari Találkozóra is és beszélt idei terveikről. A helyszín ismét az Eiffel Műhelyház lesz, a rendezvényt három naposra tervezik (szeptember 24-25-26-án). Idén nagyobb lesz a külső, gépek bemutatására alkalmas sátor, így több gépforgalmazó mutatkozhat be. A szervezők részéről felajánlotta egy MMSZ-POLIMEREK stand kialakítását, amit az elnökség elfogadott. Elhangzott továbbá, hogy ebben az évben is folytatódik a regionális műanyagipari szövetségek találkozójának szervezése, hangsúlyt helyezve a résztvevő szervezetek számának bővítésére.

Farkass Gábor igazgató ezt követően arról számolt be, hogy az MMSZ iroda megkezdte a K 2025 düsseldorfi vásárra egy nemzeti stand felállításának szervezését, amelyhez az MMSZ állami támogatást is szeretne megnyerni.

Megfogalmazódott az elnökségben, hogy a 15 éve életben lévő tagdíjrendszert felül kell vizsgálni. Az új szabályozásra az elnökség javaslatot tesz, amit május 8-án a közgyűlés tagjai elé terjeszt. A tagdíjképzés szabályozását szintén a közgyűlésnek kell elfogadnia.

A hónap második elnökségi ülését már Holló László alelnök vezette le, ahol az elnökség tagjai tovább finomították a tagdíjrendszer felülvizsgálatának részleteit. Döntésük alapján ezt egy tájékoztató prezentációban mutatják be a közgyűlésen.

Hosszas előzetes egyeztetés előzte meg az Antwerpeni Nyilatkozat aláírását, amelyet Dr. Demjén Zoltán alelnök terjesztett az elnökség elé. A BASF kezdeményezésére született meg ez a felhívás, mely ráirányítja az EU döntéshozóinak figyelmét arra, hogy a jelenlegi környezetben az unió ipara jelentős hátrányba került, és ezen változtatni kell. Az elnökségben a vélemények megoszlását az idézte elő, hogy volt aki politikai, és volt aki gazdasági nyilatkozatot látott az európai gazdaság vezetőinek
leiratában. Végül a tagság 6 igen, 1 tartózkodás ellenében elfogadta, hogy az MMSZ is alárja a nyilatkozatot.

A Magyar Műanyagipari Szövetség a nagy érdeklődésre alapozva idén is megrendezi műanyagipari konferenciáját, melyen előadók elemzik a hazai és a nemzetközi műanyagipar aktualitásait, kihívásait, a polimerek piacán tapasztalható árakat és trendeket. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Az Antwerpeni Nyilatkozatról: közel 20 iparág 73 vezetője adott át közös nyilatkozatot Alexander De Croo belga miniszterelnöknek és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének az antwerpeni ipari csúcstalálkozót követően. Ebben a meghatározó ágazatok vezetői a szakszervezetekkel közösen álltak ki az európia ipar versenyképessége mellett, összesen 7,8 millió európai munkavállaló képviseletében.

Az Antwerpeni Nyilatkozat tíz konkrét intézkedést vázol fel, köztük az uniós ipari megállapodásnak a tágabb európai stratégiai menetrendbe való integrálását, a jogszabályok ésszerűsítését és az állami támogatási keretrendszer egyszerűsítését. A nyilatkozat felszólít arra, hogy az uniós projektek erőteljesebb támogatása mellett stratégiai partnerségek és szilárd infrastruktúra révén Európa váljon globális vezető szerepet játszó régióvá a bőséges és megfizethető, alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaellátás terén. Hangsúlyozza a nyersanyag önellátás biztosításának, a fenntartható termékek iránti kereslet fokozásának és az innováció ösztönzésének szükségességét. Az európai egységes piacot is kiemeli, mint olyan értéket, amelyet ki kell aknázni és újra kell éleszteni. Sürgeti továbbá a befektetéseket ösztönző új jogalkotás szellemének és a szakpolitikák hatékony végrehajtásához szükséges koherens belső struktúrák kialakítását. Az aláírók emellett felszólítják a döntéshozókat, segítsék az európai ipart, hogy megőrizhesse globális versenyképességét.

A Magyar Vegyipari Szövetség (MAVESZ) tevékenyen részt vállalt az Antwerpeni Nyilatkozat előkészítésében. Szabó Csaba, a MAVESZ igazgatója ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta: a magyar gazdaság számára is elsődleges fontosságú, hogy a kulcs iparágak – közöttük a vegyipar – növeljék versenyképességüket. Ennek érdekében mind EU, mind hazai szinten meg kell tenni mindent a gazdasági környezet javítása, a versenyképesség erősítése érdekében.

A nyilatkozathoz aláíróként a MOL-csoport is csatlakozott, az antwerpeni csúcstalálkozón Szabó Gabriella, a Downstream üzletág ügyvezető igazgatója képviselte a vállalatot és a magyar vegyipart.

Az elnökség végezetül áttekintette az MMSZ soron következő rendezvényeit. Április 12-én a Wittmann Hungária Kft. új törökbálinti székházában találkoznak az MMSZ tagjai Kapcsolatépítő rendezvényen, majd május 8-án, az MMSZ közgyűlését követően az Ipar Napjai és Automotive szakmai kiállítás társrendezvényeként a III. MMSZ Műanyagipari Konferencián. A konferencia előadói a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás és a zöld átállás aktuális kérdéseire adnak választ, továbbá a műanyagipari helyzetkép felvázolásával keresik a lehetőségeket a recesszió időszakában a hogyan tovább esélyeire.

A konferencia helyszíne: G pavilon VIP1-es terem.

Időpont: 2024. május 8-án az MMSZ közgyűlést követően, várhatóan 13 óra.

Látogatók részére előzetes online regisztráció a díjmentes belépésért a Hungexpo területére:

www.iparnapjai.hu/polimerek