3'
Megjelenés: 2018. június 6.
Szerző: Polimerek Kategória: Aktuális

Erősödő környezetvédelem Amerikában

Az amerikai légitársaság, az Alaska Airlines komolyan veszi a környezetszennyező eszközök elleni harcot és bejelentette, hogy hamarosan bambuszból készült keverő pálcákkal helyettesítik a jelenleg használt műanyagot. A kávé és tea keverésére használt eszközből évente 22 millió darab fogy el a fedélzeten és a várókban, ezeket helyettesítik majd komposztálható anyagból készült pálcikákkal. Ezt követően a műanyag szívószálakat tüntetik el a fedélzeti kiszolgálásból.

A légitársaság tervei igazán ambiciózusak: 2020-ig megszabadulnak a környezetszennyező anyagok 70 százalékától. Egy nappal az Alaska Airlines bejelentését követően a McDonald’s is lépett. Közleményben tudatták, hogy az étteremlánc következő közgyűlésén javaslatot tesznek a részvényeseknek arra, hogy a világban üzemelő 36 ezer gyorsétteremből eltüntessék a műanyag szívószálakat. A gyorséttermi lánc ezen felül arra is kötelezettséget akar vállalni, hogy 2025-re 50 százalékkal növelje az újrafelhasználható anyagok mennyiségét világszerte.

A környezettudatosság érezhetően egyre jobban terjed az Egyesült Államokban. A másik nagy világcég, a Starbucks 10 millió dolláros díjat tűzött ki annak, aki gazdaságos alternatívát tud javasolni a jelenleg használt poharak kiváltására, de nem akar lemaradni a másik híres lánc, a Dunkin’ Donuts sem, 2020-ig a jelenleginek felére akarják csökkenteni a műanyag poharak használatát. Ezek a bejelentések az egyre növekvő műanyag felhasználás fényében tűnnek különösen fontosnak. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint ugyanis az ország évente 258 millió tonna műanyaghulladékot „termel” – ugyanez 1960-ban még csak 88 millió tonna volt.

Forrás: napi. hu