10'
Megjelenés: 2018. június 6.
Szerző: Polimerek Kategória: Aktuális

Romániában betiltják a vékony műanyag hordtáskákat

A vékony műanyag hordtáskák importját és forgalmazását tiltó törvényt fogadott el a román parlament, az új jogszabályt a román államfő hirdette ki.  Júliustól tilos ezeket a termékeket importálni, a jövő évtől kezdődően pedig tilos lesz forgalmazni is Romániában.

A kihirdetett jogszabály azt a 2015-ben elfogadott törvényt szigorítja, amellyel Románia beültette a hazai jogrendjébe a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvet. A törvény az 50 mikronnál vékonyabb műanyagból készült füles, illetve ingvállas tasakokat tiltja ki Romániából. Az egyszerű (fül nélküli) zacskókra a jogszabály hatálya nem terjed ki.

A törvény arra kötelezi a kereskedőket, hogy – a környezettudatos vásárlás megkönnyítése érdekében – jelöljék meg az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, illetve ezek visszaváltását vagy cseréjét is lehetővé kell tenniük. A jogszabály előírja, hogy májustól a bukaresti környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell összeállítania az Európai Bizottság számára az évente elhasznált műanyag zacskó mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük a felhasználók és kereskedők számára a csomagolóanyagok begyűjtéséről, értékesítéséről és újrahasznosításáról.

Forrás: www.vg.hu