10'
Megjelenés: 2018. december 11.
Szerző: Bűdy László Kategória: AktuálisAlapanyagok

Havi árriport 2018. december – Bizonytalan árvárakozások, gyengülő kereslet

Az elmúlt hét „commodity” polimer árait és az árvárakozásokat az alábbi tényezők befolyásolták:

  • BRENT olajár: 58,8 USD/hordó, meredeken csökkenő árak,
  • EUR/USD: 1,1330, stabil euró,
  • NAPHTHA: 502,86 USD/t, csökkenő árak (662 USD/t egy hónappal ezelőtt),
  • közelgő év vége, gyengülő kereslet,
  • csökkenő spot monomer árak:
    • etilén (C2) spot ár (FDNWE Europe): 856 EUR/t, megegyezik az egy hónappal ezelőttivel,
    • propilén (C3) spot ár (FDNWE Europe): 965 EUR/t, 90 euróval alacsonyabb, mint egy hónappal korábban,
    • sztirol monomer (SM) spot ár (FOB Roterdam): 965 USD/t, 265 dollárral alacsonyabb ár, mint egy hónappal ezelőtt.

Folyamatban lévő és várható közép-európai karbantartások:


Folyamatban lévő és várható közép-európai karbantartások

Gyenge poliolefin kereslet jellemezte az elmúlt időszakot. A kínálat széles, a poliolefinek több európai és tengerentúli forrásból érkeznek. Ezen túlmenően a visszainduló gyárak miatt széles az „off-spec” és „near to prime” anyagok kínálata. A magas PP árak miatt ezekre a kereslet is nagy.

A decembert illetően a várakozások bizonytalanok. A jelentős olaj és NAPHTHA (-23%)  áresés  előrevetíti  a  monomerek   árainak   csökkenését   is.   A   kérdés mindössze az, hogy mekkora lesz? Egy esetleg a NAPHTHA árait követő változás súlyos volatilitást hozna a piacnak. Azonban a spot árak sem jósolnak sok jót, a propilén monomer ára 90 eurót csökkent a nyugat európai – karbantartások miatti – lecsökkent kereslet miatt. A polipropilén és ezzel együtt a propilén monomer kereslet  valószínűleg  gyenge  marad  decemberben  is. Ha a NAPHTHA ár nem emelkedik minimum 60 eurót a közeljövőben, úgy a háromszámjegyű propilén monomer árcsökkenés sem kizárható. A spot etilénárak ugyan nem csökkentek egy hónap alatt, azonban a NAPHTHA árak és az etilén kereslet determinálják az árváltozás irányát. Ezek  a tényezők mind lefelé mutatnak.

A polisztirol kereslet általában erős, különösen a GPPS esetében, az alacsony árak miatt a feldolgozók most igyekeznek többet vásárolni. A legtöbb európai polisztirol gyártó már „order stop”-ot rendelt el. Rendeléseket már csak december elseje után fogadnak be. A SM szerződéses árak 170 eurós csökkenése után további áresés várható, mivel a spot monomer és az alapanyagárak egyaránt csökkentek.

 
Polimer árak Közép-Európában [euro/tonna]
2017. 48.hét – 2018. 47. hét

Poliolefinek

Az LDPE árak változatlanok maradtak, az árak 1040-1160 €/t között voltak az elmúlt héten. A kereslet gyenge, év végi. Egyelőre a bónuszok miatti fokozott vásárlások sem jellemzőek. Sőt, a kínálat bővülése miatt inkább a lefelé mutató árvárakozá- sok a jellemzőek.

A HDPE kereslet is gyengül, azonban a relatíve szűk kínálat egyelőre megtartja az árszintet. A jellemző közép-európai árak 1190-1270 €/t között voltak az elmúlt hetekben. Az Európán kívül gyártott termékek esetében az árak 1150 €/t alatt vannak. Decemberben  monomert  követő,  csökkenő  árakra  számítunk.

A   HDPE  (100)  jellemző   árak   1320-1420  €/t  között voltak. A kínálat jó, a kereslet gyenge. További monomer követő árcsökkenésre számítunk.

Az  LLDPE  C4  árak  maradtak  a  korábbi  szinten.  A  jel- lemző   ársáv   1060-1140  €/t  közötti   volt.   A   nagy   vevők kereslete   jó,   a   kisebbeknél   már   érezhető   az   év   vége. Decemberben   csökkenő   keresletre   és   árakra   számítunk.

Az  mLLDPE árak  1240-1400 €/t között  voltak  az  elmúlt hetekben.   A   nagy   vevők   árai   kismértékben   csökkentek. A kereslet gyengül, decemberben csökkenő árakra számítunk.

A  PPH árak  nem  változtak.  A  közép-európai  PPH  raffia árak 1180-1250 €/t között voltak. A PPH fröccstípus közepes folyásindexű,  nem  speciális  termékek  ársávja  kismértékben tágult, az árak 1200-1280 €/t között vannak. A nagy folyásin- dexű termékek árai 1240-1320 €/t közöttiek. A kereslet még jó, azonban gyengülés valószínű. Az árakat megtartja a szűk kínálat. Egyelőre nem érkezik nagy mennyiségben orosz poli- mer, jelentősebb import Oroszországból csak januárban vár- ható. Decemberben monomer követő árcsökkenés valószínű.

A   PPC  jellemző   ára   1260-1400  €/t  Közép-Európában.   A kereslet gyenge, egyre inkább eltolódott a jól elérhető „near to prime” anyagok irányába. Decemberben a kereslet további csökkenésére számítunk.

A PPR árak 1320-1460 €/t között voltak típustól, gyártótól és alkalmazási területtől függően az elmúlt hetekben. A kínálat és a kereslet általában jó. Decemberben azonban keresletcsökke- nés és monomer követő árcsökkenés várható.

Az alábbi táblázat 2018. november harmadik hetének árait mutatja (teljes kocsirakomány 20-22,5 t):

Az alábbi táblázat 2018. november harmadik hetének árait mutatja (teljes kocsirakomány 20-22,5 t):

Polisztirolok

A közép-európai EPS árak 1360-1500 €/t között voltak a közelmúltban. A kereslet gyengül a szezonvége közeledtével. Decemberben további csökkenő keresletre és monomert követő, mérséklődő árakra számítunk.

A GPPS és HIPS kereslet – nem várt módon – erős volt november végén. A kínálat limitált, köszönhetően a PS ter- melők „order stop”-jainak. A jellemző GPPS árak 1290-1350 €/t között voltak. A HIPS árak pedig 1310-1380 €/t ársávban mozogtak. Decemberben csökkenő kereslet és ár várható.