3'
Megjelenés: 2019. január 20.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisFegyvergyártásMűanyagfeldolgozásMűanyagipar

Beszállítóként a hazai műanyagiparra is számítanak a kiskunfélegyházi fegyvergyárban

Januártól kezdenek dolgozni a HM Arzenál gyártó sorai, a Kiskunfélegyházán felépült csarnok lesz a kézifegyverek gyártásának új magyarországi bázisa. A dolgozók többségének képzése, betanítása már tavaly megkezdődött, a gyártósorok telepítése után a jövő évtől teljes kapacitással működik a gyár. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy nyilatkozott e témában, hogy az üzemben korszerű, NATO-kompatibilis marokfegyverek (pisztoly, géppisztoly, gépkarabély) készülnek, többek között CZ BREN 2 típusú gépkarabélyokat, Scorpion Evo III-as géppisztolyokat és P-09-es pisztolyokat gyártanak, de tervezik egy lőszer- és lőporgyártó üzem létrehozását is.

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a gyártás során kiemelten számítanak a magyar műanyagiparra, a jövő évben keresik meg szakembereik azokat a fém- és műanyagipari cégeket, akik a későbbi beszerzési eljárások eredményeként a megfelelő minőségű és mennyiségű alkatrész biztosításában partnerek lehetnek. Kiemelt cél, hogy a hazai vállalatok számára a lehető legszélesebb körben biztosítsanak lehetőséget a beszállítói megmérettetésre.

A fejlesztésért a HM Arzenál Zrt. felel, amelynek vezérigazgatója, Kránicz Roland tavasszal licencszerződést írt alá a cseh Ceská Zbrojovka Export vállalat vezetőjével. Ennek értelmében egy tízéves megállapodás jött létre százmillió eurós összértékben 200 ezer lőfegyver gyártásáról. Az egyezség szerint a Magyarországon gyártott fegyverekből a magyar katonák kiszolgálása mellett a cseh haderő is részesül.

A magyar kormány 2016 tavaszán fogadta el az Irinyi Tervet, az innovatív iparfejlesztés irányainak meghatározásáról szóló stratégiai anyagot, amelyben hét kiemelt fejlesztendő területet jelöltek meg, ezek egyike volt a védelmi ipar.