3'
Megjelenés: 2018. június 12.
Szerző: Polimerek Kategória: Kutatás-fejlesztés

Fókuszban az oktatás, a K+F és a tudományos munka

A Műanyag- és Gumiipari Laboratórium az elmúlt tíz évben 207 millió forint értékben fejlesztette eszközparkját

A több évtizedes hagyománnyal rendelkező szakmai összejövetel ebben az évben is összehozta a hazai műanyag- és textiliparban, valamint az anyagtudományban érdekelt vállalatokat és az oktatásban, kutatásban dolgozó kollégákat egy kötetlen beszélgetésre.

A találkozón a szakmailag egy kutatócsoportként működő BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumának (MGL) és az MTA TTK AKI Polimer Fizikai Kutatócsoportjának 2017 évi tevékenységéről tartott beszámolót Kállay-Menyhárd Alfréd, a Laboratórium vezetője. Oktató munkájukkal kapcsolatban örvendetesnek tartotta, hogy az utóbbi három évben emelkedett végzős hallgatóik száma – két év alatt 62-ről 69-re, ebből a BSc fokozaton végzettek 2015-ben 32-en voltak, míg 2017-ben 33-an.

A Laboratórium vezetője elmondta azt is, hogy a kutatócsoport gondozásában működik az országban egyetlenként a Műanyag- és Száltechnológiai Mérnöki MSc Szak, amelynek fő célja, hogy mesterszakos mérnököket képezzenek ennek az ipari szegmensnek.2017-ben az önálló MSc szakkal együt a BME Vegyész MSc Anyagtudomány Specializáció szakára összesen 34, míg a BSc fokozatára 36 hallgatót vettek fel. Jelenleg hallgatóik száma 50 műanyagos és 40 anyagtudós, valamint 9 PhD hallgató és 6 demonstrátor alkotja az oktatásban résztvevők létszámát. 2017-ben 17 műanyagos és 19 anyagtudós mérnök végzett.

Kállay-Menyhárd Alfréd beszámolt arról is, hogy a szakemberek képzése során nagy hangsúlyt fektetnek az egyéni feladatok fontosságára és ösztönzik hallgatóikat, hogy nyári szakmai gyakorlatukat olyan vállalatoknál töltsék, ahol tényleges ipari problémák megoldásában vehetnek részt. Ennek alátámasztására mind az MSc, mind a BSc hallgatók számára kötelezően előírt nyári szakmai gyakorlat lebonyolításában intenzíven segítik a hallgatók elhelyezését a Laboratórium ipari partnereinél.

Kulcsfontosságú szerepük van ebben a hazai vállalkozásoknak is, melyek vezetőit arra biztatja, hogy minél többen biztosítsanak lehetőséget a fiatal hallgatóknak „A tehetséges hallgatók, potenciális jövőbeli kollégákat jelenthetnek” mottó jegyében. A cégek ebben az évben is jelezhetik fogadókészségüket Dobrovszky Károlynál, a dobrovszky.karoly@mail.bme.hu címen.

A Laboratóriumban folyamatosan zajlanak kutatások hagyományos témákban, így például a társított rendszerek, illetve a tömegműanyagok stabilizálása és gócképzése témakörben, de folynak alap és alkalmazott kutatások napjaink legújabb kutatási területeit érintve is, így több más mellett orvosbiológia (szövetvázak, orvosbiológiai eszközök, szabályozott hatóanyag leadás, enzimatikus degradáció) és bioanyagok (faliszt kompozitok, lignin stabilizálás és alkalmazás, PHB lebomlás, keményítő, nanocellulóz) témákban.

Kiemelte a Laboratórium vezetője a finanszírozás kérdését, ugyanis a pályázati források szűkülésével a K+F együttműködések kulcsfontosságúak számukra. A Laboratórium az oktatás mellett így az alkalmazott kutatásban is együttműködik cégekkel, a K+F keretében különböző feladatok, problémák megoldását kínálja számukra például a minőségellenőrzés, ismeretlen anyag azonosítása, gyártás- és alkalmazás technikai problémák feltárása, szakértés peres ügyekben, tanácsadás területén. A szokásos műanyagipari vizsgálatokat gyorsan és rugalmasan vállalják, a terület felelőse Kirschweng Balázs. 2017-ben összesen 20 együttműködő partnerrel álltak kapcsolatban és mindkét fél hasznosnak ítélte a közös munkát.

A Laboratórium többféle K+F együttműködést alakított ki a közelmúltban, melyek közül minősített együttműködés jött létre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatallal. A közös kutatás-fejlesztés mind a vállalat, mind a kutatócsoport számára egyaránt kedvező, mert a cégek a kutatóhelynek kifizetett összeg háromszorosát számolhatják el évi legfeljebb 50 millió forint összegben, emellett a társasági adóalapot is csökkenteni lehet ezzel a tétellel. A Laboratórium vezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy a nem közös K+F tevékenység is kedvezményekkel jár (közvetlen költség, társasági adóalap csökkentő tétel, iparűzési adó csökkentés).

Sikeres projektek 2016-tól folytatólagosan működnek a Laboratóriumban – folytatta Kállay-Menyhárd Alfréd. A jelenleg meghirdetett pályázatok is bizonyos lehetőségeket jelentenek a kutatócsoportnak alvállalkozóként és konzorciumi partnerként egyaránt, úgy a hazai (GINOP, VEKOP GINOP), mint az Európai Unió H2020 pályázataiban. A hazai 2020-ig tartó programozási időszakban Magyarországra juttatott ilyen jellegű források 110%-ban lekötöttek és várhatóan 2020 után is lesznek hasonló konstrukciók. Az EU H2020 tervezett forrásai pedig 40-50%-os mértékben lekötöttek, de jelenleg nem látható közeli pályázati lehetőség ezen keretekre az elkövetkező két évben.

Kizárólag az innovációs alap terhére írják ki minden év elején a Kiválósági Együttműködések felhívást – mondta a Laboratórium vezetője, majd hozzátette: tudomása szerint, ha a költségvetés számai jól alakulnak, akkor év végén ismét lehet pályázni. Nagy a verseny erre a támogatásra, hiszen évente országosan csak 20–30 nyertest hirdetnek, időben kell elkezdeni a felkészülést a pályázati anyag megírására A Laboratórium színvonalas munkájának mércéje, hogy munkatársai résztvesznek a szakmai közéletben is, így az MTA Műanyag Munkabizottságban Móczó János és Kállay-Menyhárd Alfréd, a Szervetlen Kémiai és Anyagtudományi Bizottságban Renner Károly, az MKE Műanyag Szakcsoportban Kállay-Menyhárd Alfréd és Hári József.

A Laboratórium munkatársai mindemellett foglalkoznak oktatásszervezéssel is, az ipari partnereknek célzott tréningeket tartanak, a tananyagot rugalmasan a kívánt területre kialakítva. Kínálatukban a következő tárgyak szerepelnek: Műanyagipari alapok, Reológia, feldolgozás, Műanyag fizika, polimer szerkezet- tulajdonságok, Kompozitok (alap és haladó szint), Poliuretánok (kémia, fizika, tulajdonságok). Az oktatással karöltve fontos tevékenysége az oktató- és kutatócsoportnak a jegyzetek, szakkönyvek (Fizika, Feldolgozás, Műanyagok) összeállítása is, melyeket folyamatosan frissítenek. Mostanra már hagyománnyá vált, hogy nemzetközi konferenciát is szervez a Laboratórium, melynek következő helyszíne Balatonfüreden lesz ez év szeptemberében.