5'
Megjelenés: 2020. január 29.
Szerző: MTI/ITM Kategória: AktuálisKutatás-fejlesztés

Mintegy 85 milliárd forint kutatás-fejlesztési pályázatokra

– Döntés született  az  idei év két legnagyobb keretösszegű kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatán mintegy 85 milliárd forint új támogatásról – jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mint mondta, a kormányzat fő profilja az innováció támogatása és fejlesztése, a pályázatok megvalósítása 2020 elejétől már elkezdődhet, a projektek jellemzően háromévesek.

Az egyik konstrukció a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) projektek támogatása, erre négyszeres volt az elmúlt évben a túljelentkezés, ezért az eredeti 45 milliárd forinton felül még 10,6 milliárd forintot csoportosítottak át erre a célra. A kompetenciaközpontok létrehozása kiíráson 8,5 milliárd forint volt a keretösszeg. Ennél a két pályázatnál így több mint 64,1 milliárd forintról született döntés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap hazai forrásaiból.

Az államtitkár hozzátette: további pályázók pedig úgy jutnak forráshoz, hogy projektjeik támogató K+F+I szakpolitikai véleményt kapnak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH), melynek birtokában pályázatot nyújthatnak be a hasonló célú, uniós forrásból finanszírozott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázati konstrukcióin 21 milliárd forint keretösszegre, így összességében 85 milliárd forint új támogatás kerül a rendszerbe.

A szaktárca adatai szerint a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása pályázatra óriási érdeklődés mellett 11 nap alatt több mint 180 milliárd forint támogatási igény érkezett. A beérkezett igények több mint 80 százalékát mikro-, kisés közepes vállalkozások adták be.

A másik pályázat, a kompetenciaközpontok létrehozása eredményeképpen fenntartható, versenyképes és piacorientált egyetemi tudásbázisok jönnek létre. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke arról tájékoztatott, hogy eredményes évet zártak, az innovációs pályázatok iránt jelentős volt az érdeklődés, a túljelentkezés sokszoros. A két nagy pályázati konstrukcióra 245 milliárd forintnyi igény érkezett, minden harmadikat tudták támogatni. 540 vállalkozás pályázott, ami óriási szám, ebből 150 pályázat kapott támogatást. A pályázatok 80 százalékában ipari és digitalizációs témákra érkeztek.