5'
Megjelenés: 2020. március 28.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisCsomagolópapírÚjrahasznosítás

Így lehet fenntarthatóvá tenni a logisztikát

Az egyszer használatos műanyagok, mint a plasztik poharak, tálcák és nejlonzacskók átlagosan 20 perc után kerülnek a szemétbe. A háztartásokon kívül a különféle iparágakban, így a disztribúcióban is jelen vannak olyan töltőanyagok és fóliák, melyeket kicsomagolás után azonnal eldobunk.

A műanyagszennyezés megállítására jelenleg is számos projekt fut párhuzamosan, de a folyamat megállításához a különböző iparági nagyvállalatok összefogására is szükség van. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy az áruszállítás milyen formákban termel hulladékot és egy zöld megoldást is bemutatunk.

 

Hulladéktípusok a logisztikában

 

A logisztika különböző fázisaiból eltérő szennyezőanyagok jutnak a környezetbe, de a legnagyobb kihívást a raktározás és csomagolás jelenti. A több millió tonna közúti szállítmányozásból származó műanyagszemét elsősorban a felelőtlen tárolóláda választás miatt halmozódik fel évről évre:

  • Az olyan egyutas csomagolóanyagok, mint a karton, a fa és a silány minőségű műanyag konténerek gyorsan amortizálódnak és újrahasznosításuk sem lehetséges
  • A szállítmány megóvására használt töltőanyagok, illetve védelmi csomagolások, mint a plasztik fóliák is károsak a környezetünkre
  • Emellett a logisztikai dokumentációból keletkező papírhulladék is jelentős részét teszi ki a szemétnek

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a tehergépjárművek által kibocsájtott károsanyagok útközben a levegőbe jutnak, melyek hosszútávon a szmogképződésért és a túlzott széndioxid kibocsájtásért tehetők felelőssé. Tartós változás csak úgy érhető el, ha a disztribúció egészét átalakítjuk: a digitalizált fuvarszervezés, a megújuló energiaforrások és a minőségi tárolóeszközök együttesen hozzák el a fenntartható logisztikát.

optimalizált szállítmányozás
Az optimalizált szállítmányozás az első út a zöld logisztikához

Zero waste szállítmányozás: miként lehetséges?

A holland székhelyű Schoeller Allibert vállalat olyan visszaforgó műanyag csomagolástípusokat gyárt, melyekkel egyszerre több szinten is megújítható az áruterjesztés:

  • Az egymásba rakodható Schoeller műanyag ládákkal kitölthetők a kamionok holtterei: az optimalizált fuvarozással kevesebb fordulással lehet több árucikket teríteni, így csökkenthető a légszennyezés
  • A jó minőségű szállítóeszközök megfelelő védelmet nyújtanak, ezért a tölteléknek használt hungarocell és a vákuumfólia nagyrésze elhagyható
  • Az összehajtható (FLC: Foldable Large Containers) tárolók azért hasznosak, mert megszüntethetők vele az üresjáratok. Gyakran egy teljesített fuvar után a kamionokat rakomány nélkül visszafordítják, mert a tárolók miatt nem fér fel újabb áru. A kompakt összecsukható szállítóeszközök esetében ilyen problémával nem kell számolni

A maradéktalanul hulladékmentes logisztika természetesen csak úgy valósítható meg, ha a gyártó cég a termékek teljes életszakasza alatt jelen van. A Schoeller Allibert ezt a rendszert 360°-os modellnek nevezi:

  • Az előállítás során minőségi és strapabíró alapanyagokat használnak, melyek sokkal lassabban mennek tönkre az olcsóbb alternatívákkal szemben.
  • A gyártás során egy olyan automatizált rendszert alkalmaznak, mellyel energiát és humán erőforrást is tudnak spórolni.
  • Együttműködnek több nagyvállalattal is, akikkel közösen fejlesztik a jövő ergonomikus és környezetbarát többutas csomagolórendszereit.
  • Végezetül azt is érdemes megemlíteni, hogy az elhasználódott Schoeller tárolókat újra is hasznosítják számos európai központjukban, ezáltal megszüntetve a hulladéktermelést.
Minőségi kármentő tálca
A minőségi műanyag tárolók tartósabbak, újrahasznosíthatók és kármentő tálca is illeszthető hozzájuk

A tudatos áruterjesztés az egyetlen alternatív útja a pazarló és szennyező logisztika kiváltásának, melynek egyik kulcsfontosságú lépése a jó minőségű szállítóeszközök beszerzése. Az átgondolt és környezetbarát szállítmányozással pedig a kedvező körkörös gazdasági modell megvalósításának is eleget teszünk.