3'
Megjelenés: 2020. május 28.
Szerző: MTI/POLIMEREK Kategória: AktuálisHírek

A MOL és a Graboplast saját fejlesztésű fertőtlenítőt gyárt

A Mol Lub mindössze két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát, hogy a koronavírus-járványban fertőtlenítőszert állítson elő, miután abból országos szintű készlethiány alakult ki. Vida Szabolcs, az olajvállalat kenőanyagokat gyártó cégének ügyvezető igazgatója elmondta, az a gyártósor, ahol eddig szélvédőmosó készült alkalmas arra is, hogy fertőtlenítőszert gyártsanak rajta. A két termék alapanyaga 90 százalékban megegyezik: csíramentes ioncserélt vízzel dolgoznak és rozsdamentes vezetékeket használnak a termékhez. A csomagolóanyag is megegyezik a két terméknél. Az új termékek receptúrája a WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá.

Gyártási kapacitásuk körülbelül 50 ezer liter naponta, de ehhez az kell, hogy az alapanyagból a szükséges mennyiség rendelkezésre álljon, az ellátással azonban időnként vannak problémák, leginkább az etanol hiányzik, amire a gyógyszergyártásban is szükség van, ezért vizsgálják a bioetanol felhasználásának lehetőségét is.

Első körben azok kaptak a fertőtlenítőszerből, akik a legrászorultabbak: közegészségügyi intézmények, rendvédelmi szervek, közlekedési és hulladékkezelési vállalatok, önkormányzatok és nyugdíjas otthonok, a kéz- és felületfertőtlenítő szer április közepén kiskereskedelmi forgalomba is került.

Ugyancsak saját fejlesztésű folyékony fertőtlenítőszer gyártásába kezdett a győri székhelyű Graboplast Zrt. A padlóburkolatokat gyártó vállalat tervei szerint napi 50-80 ezer darab, különböző kiszerelésű, gél formátumú terméket hoz forgalomba, amivel kiegészítik korábbi speciális termékeiket. Ilyen termékük az önfertőtlenítő padló- és falburkolat, valamint a vízhatlan tulajdonságú matraclepedő, amelyek gyártásáról már tájékoztatták a kormány által felállított operatív törzset. A saját fejlesztésű önfertőtlenítő falburkolatukról Jancsó Péter, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, a speciális felületkezelésnek köszönhetően az vegyszer nélkül is képes lebontani a mikroorganizmusokat, vagyis a vírusokat és baktériumokat.

 

Kép forrása: MOL