5'
Megjelenés: 2022. március 8.
Szerző: Bűdy László Kategória: AktuálisHírekMűanyagiparSzakma

A háborús sokk első fázisa: zavarodottság

A piac megzavarodott. A figyelmet az üzletről elvonja az egyre eszkalálódó orosz-ukrán háború. Soha nem látott helyzet, a piaci szereplők nem tudják hogyan reagáljanak. A nagy katonai gondolkodó Carl von Clausewitz így írt erről: – A háborúban szerzett híreknek nagy része egymásnak ellentmondó, még nagyobb része téves és a legnagyobb rész meglehetősen bizonytalan.

 

Ennek is köszönhető, hogy a polimer piacokon is kialakult helyzetet az eltérő irányú cselekvések és a bizonytalanság jellemzi mind a polimergyártók, mind a feldolgozók részéről.

Bűdy László, szerző

Összefoglaló:

  • Gyenge kereslet az elmúlt héten.
  • A polimergyártók az elmúlt hét közepén árat emeltek, jellemzően 50-135 €/t között.
  • A feldolgozók egy része előre vásárol, tartva a közeljövő áremelkedéseitől és a várható szűk kínálattól. Jellemzően igyekeznek még februári árakon bevásárolni.
  • A feldolgozók nagyobb része egyelőre kivár, a háború sokkolta őket. Egyelőre értékelik a kialakult helyzetet.
  • Nyugat-Európában, Lengyelországban és a Baltikumban etikai okok miatt egyre kevesebb orosz polimert vásárolnak, de kezd hasonló viselkedés kialakulni Csehországban is.
  • Egyelőre még van elérhetőség orosz polimerekből, a szállítások ha akadozva is, de működnek és működik a pénzforgalom is.
  • Lekapcsoltak a SWIFT rendszerről hét orosz bankot, ezek a következők: VTB, Bank Rosszija, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank, Vnyesekonombank. A többi orosz bank egyelőre nem érintett a szankciókban.
  • Oroszország irányából logisztikai nehézségek, jelentős fennakadások a közúti szállításban. A februári szállítmányok is késnek.
  • Ukrajnából ki és Ukrajnába be nem működik a polimer áruforgalom.
  • A török piacon háromszámjegyű az áremelkedés, a közép-keleti is közel háromszámjegyű, az észak-amerikai polimerek esetében. A török gyártású polimerek ára is jelentősen emelkedett.
  • A polimergyártók bizonytalanságát jól jellemzi, hogy egyes gyártók csak március 7-ig érvényes ajánlatokat adtak ki.

A márciusi egyértelmű monomer áremelkedésre eltérő mértékű áremelkedéssel reagáltak mind a nyugat, mind a közép-európai polimergyártók; 50-135 €/t között emelték az áraikat. Sőt a heti árazást folytató szerb polietilén gyártó a héten még februári áron kínálta a termékeit. A feldolgozókat meghökkentette a vártnál nagyobb áremelkedés, ezért az új árakon még kevesen vásároltak. A legkeresettebbek a februári árú termékek voltak. A héten az orosz polietilén gyártó meghirdette márciusi árait Lengyelországban és a Baltikumban, az árak 30-50 euróval magasabbak, mint februárban, azonban az orosz megrendeléseket folyamatos szállítási késedelem jellemezte már februárban is. Most pedig nem csak a szállítási késedelem, hanem a SWIFT szankciók kiterjesztése is a levegőben van. Sőt hallani politikusi ötleteket akár importtilalom bevezetésről is. Más orosz gyártók igyekeznek minél nagyobb tételeket áthozni az EU-ba a szankciók kiterjesztése előtt, különösen azért, hogy teljesíteni tudják szerződéses kötelezettségeiket. Az már most megállapítható, hogy az orosz polimerek iránti kereslet részben morális okok, részben a bizonytalanság miatt visszaesett, és folyamatosan csökken az NCE (North Central Europe) régióban, amely a Baltikumot és Lengyelországot takarja.

Törökország valószínűleg újra nagy hatást fog gyakorolni a közép-európai polimer piacra. Az orosz polimergyártók részesedése a török piacból a polietilének esetében 4,6% (103,927 tonna); a polipropilének esetében 7,3% (186,203 tonna) volt 2021-ben. Ez az átlagosan havi 24 ezer tonna polimer hiányozni fog Törökországból, egyelőre logisztikai okok miatt, később pedig a szankciók kiterjesztése miatt, de nehéz megoldani a logisztikáját az Azeri és a közép-ázsiai polimereknek is. Ezért várhatóan megindul a 2020 novemberéhez hasonló elszívó hatás; a török kereskedők el kezdik felvásárolni az SCE (South Central Europe) régióban az elérhető olcsó készleteket, ezzel folyamatosan emelve a piaci árakat. Ezt alátámasztja, hogy a török polimer árak az elmúlt héten háromszámjegyű áremelkedést szenvedtek el mind a közép-keleti, mind az észak-amerikai import árak emelkedtek és további áremelkedés várható. A helyi gyártó igyekezett lekövetni az áremelkedést. Az SCE régió kínálatát, nem csak a török elszívó hatás fogja szűkíteni, hanem a Rompetrol márciusi leállása, valamint a MOL csoport áprilisban kezdődő karbantartása is.

A szűk kínálat a következő hetekben meg fog jelenni Közép-Európa többi országában is, ez pedig egyértelmű áremelkedést jelent. Az áremelkedést fokozhatja, hogy a hirtelen megemelkedett olaj és NAPHTHA árak, valamint a rekord mértékben meggyengült euró miatt akár újabb szerződéses monomer árközlés várható március közepén.