3'
Megjelenés: 2022. március 21.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisKutatás-fejlesztésTudomány

Új termékcsalád került kidolgozásra a Graboplast Zrt-nél GINOP pályázat segítségével

Mintegy négy évvel ezelőtt sikeresen pályázott a Graboplast Zrt. (GINOP-2.2.1-15-2017-00050), így hosszabb távú fejlesztési munka indult el. A projekt célja egy olyan különleges padlótípus kidolgozása volt, amely speciális felületi kialakításának köszönhetően támogatja az egészségügyi, illetve a szociális létesítmények fertőzésekkel, kórokozókkal szembeni harcát.

A projekt megvalósítása komplex ismereteket, részben technológiai és műszaki gyakorlati tapasztalatokat, részben tudományos háttérrel rendelkező elméleti tudást igényelt. Ezt a két adottságot eredményesen ötvözte a Graboplast Zrt. és a Pannon Egyetem.

A megvalósítás első fázisában szisztematikus labormunka folyt. A kívánt hatás elérése érdekében a Pannon Egyetem munkatársai több különböző aktív komponens aktivitását vizsgálták, majd az ígéretesnek mutatkozó mintákat átadták alkalmazástechnikai ellenőrzésre. Ennek során kiemelten vizsgáltuk az adalékok hatását a feldolgozási paraméterekre (diszperzió stabilitás, szedimentáció, viszkozitás, felületi feszültség stb.), a padló szabvány által megkövetelt műszaki jellemzőinek alakulására (felületi fény, csúszás, keménység, karcállóság, kopás stb.), valamint a gyakorlati életben fellépő speciális tulajdonságokban bekövetkező (tisztíthatóság, foltállóság stb.) változásokra. A munka során több olyan feladatot kellett megoldani, amelyek a speciális adalék komplex kifejlesztésén túlmutattak, megkövetelték az alap PVC rendszer, valamint a lakkdiszperzió többlépcsős módosítását.

A laborfázist üzemi tesztek követték, melynek során a Pannon Egyetem által előállított, üzemi tesztekhez elegendő mennyiségű adalék feldolgozási próbáit végeztük el. A komponensek diszperzióba vitelére kismértékben módosítottuk a keverési paramétereket, ezzel intenzívebb nyírási körülményeket teremtve. A felhordási próbákhoz több száz négyzetméteres gyártásokat végeztünk. Első lépésben a technologizált összetételű alaprendszerrel dolgoztunk. Ez lágy PVC rendszer, amely ömledék technológiai eljáráson alapul. Fő alkotó eleme a multicolor effektust alkalmazó, minden egyes szemcsében három színt tartalmazó granulátum, amelyet saját üzemünkben állítunk elő. Ez a granulátum teszi lehetővé az irányfüggetlen fektetést, az egységes designt.

A rétegképzés két méter szélességben kettős teflonszalag présen történik, melynek során a kívánt rétegtömegben felszórt granulátum ágy két teflonozott üvegszövet között magas hőmérsékleten (210-230 ᵒC), fokozatosan növekvő nyomás mellett megolvad, majd izobár nyomás hatására zárt filmet képez. A vastagságeloszlás javítása érdekében a kialakított réteg hátoldalát lecsiszolják, a felületét préshengerrel barkázzák, így kialakítva a projekt szempontjából lényeges lakkozandó felületet. A lakkfelhordó egység direkt rendszerű, ahol egy ellenkező irányban forgó felhordó henger adott mennyiségű (mintegy 50-55 g/m2) vizes diszperziót visz a felületre. Az adalék kiülepedésének megakadályozása érdekében a felhordórendszer állandó cirkulációban van, a feleslegben felvitt lakk visszakerül a folyamatosan kevert tárolóedénybe. A réteg víztartalma egy légkeveréses szárítószekrényben elpárolog, majd a beszárított réteg kétfokozatú UV sugárzó (250-390 nm hullámhossz) alatt térhálósodik, ezáltal elnyerve végső formáját. Ez az eljárás teljesen új a Graboplast életében, amely a pályázat keretein belül került kidolgozásra.

A többlépcsős kísérletsorozat során a felmerülő műszaki problémákat részben technológiai (elsősorban recepturális) korrekcióval, részben a gépsor kisebb módosításával kezeltük.

A projekt eredményeként elkészült egy olyan padló család, amely minden paraméterében teljesíti az MSZ EN ISO 10580 és az MSZ EN ISO 10581 szabvány követelményeit. Az önfertőtlenítő tulajdonságot a svájci Sanitized AG intézet laboratóriumában minősíttettük (ISO 22196). Az eredmények alapján a padló külön vegyszeres kezelés nélkül képes a tesztnél használt baktériumok (Escherichia coli, Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, MRSA) számának több mint 90%-os csökkentésére.

A Graboplast Zrt. és a Pannon Egyetem közös fejlesztése eredménye egy olyan lágy PVC alapú padló család, amely megjelenésében a piaci igényeknek és a padlók általános követelményeinek megfelel, ezen túlmenően képes a fertőző baktériumok életterének jelentős csökkentésére külön vegyszerek alkalmazása nélkül. Ez jelentős többlet tulajdonsággal ruházza fel a padlókat, amelyek előnyösen alkalmazhatók egészségügyi (kórház, rendelők, orvosi szobák stb.), illetve szociális létesítményekben, csökkentve a fertőzési kockázatokat és a fenntartási költségeket.