5'
Megjelenés: 2022. március 21.
Szerző: Bűdy László Kategória: AktuálisHírekMűanyagiparSzakma

’Feedstock’ volatilitás, emelkedő polimer árak

Az elmúlt hét elején mind a „feedstock”, mind az energiaárak elérték az elmúlt 10 év legmagasabb értékét. Az olaj ára 139 USD/hordó, a NAPHTHA 1,121,7 USD/t míg a földgáz ára 227,201 euro/MWh volt. A hétfői fejleményekre a polimergyártók gyorsan reagáltak, azonnal további 100-150 €/t közötti polimer áremeléseket jelentettek be, ennek következtében a poliolefin árak 200-250 €/t-val magasabbak, mint februárban. A poliolefinek ára az LDPE, PPC és PPR esetében meghaladta, míg a HDPE, PPH, esetében megközelítette a 2,000 €/t-s árat.

Bűdy László, szerző

Az olaj, NAPHTHA és a földgázárak ugyan vissza korrigáltak péntekre, azonban fontos megjegyezni, hogy a NAPHTHA árak így is 20,7 %-kal magasabbak, mint február 28-án. Ha így marad, akkor legalább 200 eurós olefin monomer áremelkedésre kell felkészülni, de a polimergyártók nem tartanak kizártnak 300 sőt 400 euróval magasabb áprilisi monomer árakat a március elejeihez képest. Valószínűleg a jelentős monomer áremelés nem egy lépcsőben történik meg. Az előttünk álló héten elképzelhető a márciusi szerződéses monomer árak újratárgyalása, azaz hóközi monomer áremelkedés, ezt pedig legalább ezzel megegyező mértékű polimer áremelkedés fogja követni. A polimergyártók jelenlegi marzsa nem fedezi a költségeiket, azért nagyon valószínű, hogy növelniük kell a spreadjeiket. Egyes polimergyártók szerint minimum 200 eurós spread növekedés szükséges, azaz a polimer árak emelkedésének legalább 200 euróval kell meghaladnia a monomer árak változását.

A polimergyártók készülnek a további áremelésre, ezt igazolja az is, hogy a legtöbben csak a kialkudott allokáció erejéig szolgálják ki a vevőket. Sem többletmennyiség, sem spot tételek nincsenek a piacon. A biztosan, ámde kiszámíthatatlanul emelkedő árak miatt igyekeznek visszafogni értékesítésüket. Rövid ideig érvényes, heti vagy még attól is rövidebb időre szóló ajánlatokkal dolgoznak, a déli régióban (SCE) a disztribútorok esetében nem ritka a napi árazás sem.

Az energia költségek emelkedése jelentősen érinti a polimergyártókat is. A 2021 novembere óta lebegtetett energia felárat eddig csak egy-két polimergyártó alkalmazta. Az elmúlt héten több polimergyártó is közölte, hogy áprilistól energia felárat vezet be. Ennek mértéke polimer-gyártónként eltérő, de az előzetes információk szerint a tervezett felár 50-500 €/t között lesz, volt azonban olyan európai polimergyártó, aki már a márciusi rendeléseket is úgy teljesítette, hogy hozzáadott 50 euró energia felárat.

A várható monomer áremelkedés, a polimergyártói spreadek növelése és az energia felár összességében 4-600 euróval is magasabb polimer árakat eredményezhet áprilisban, ez pedig azt jelenti, hogy a poliolefin árak egy része meg fogja haladni a 2,500 €/t-s árat. A várhatóan elhúzódó orosz-ukrán háború, és az emiatt egyre szigorodó szankciók miatt a piaci bizonytalanság és ezzel együtt a „feedstock” árvolatilitás fokozódhat, így nagyon valószínű, hogy májusban újabb történelmi árhatárt lépnek át a PE és PP árak, elérhetik akár a 3,000 eurót.

Hogyan reagálnak a műanyag feldolgozók? A reakciók vegyesek, vannak, akik megpróbálják megtartani vevőiket és csak lassan emelnek árat, de vannak, akik csak azokat szolgálják ki, akik megfizetik a megemelkedett költségek miatt megemelkedett műanyag késztermék árakat is. Hosszútávon ez a jó gyakorlat. A legnagyobb bajban azok a feldolgozók vannak, akiket kötnek a negyedéves, féléves, vagy esetleg ettől is hosszabb ideig érvényes árak. Nagyon valószínű, hogy ezek a szerződések rövidesen újratárgyalásra kerülnek.

Az elmúlt heti árak esetében a hét közepi áremelések miatt előfordult, hogy a polimer gyártók hétfői és a pénteki árai között 100-240 €/t-s különbség van ennek is köszönhetőek a széles ársávok a továbbiakban.