3'
Megjelenés: 2022. október 1.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisKutatás-fejlesztésSzakma

Két műanyagos cég kapott innovációért díjat

Az Érték és Minőség Díjátadón három kategóriában kapott elismerést a Karsai Holding Műanyagtechnika Zrt., a Magaságyás légáteresztő fallal elnevezésű pályázatának ítélték oda az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat, az Érték és Minőség Nagydíj (ÉMIN) Tanúsító Védjegy Használatának Jogosultságáért Díjat, valamint az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft. Különdíjat. A díjakat Kis Éva, a Karsai Holding Zrt. cégvezetője vette át Latorcai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől, a pályázat fővédnökétől a Parlament felsőházi üléstermében tartott ünnepségen.

Műanyagos cég, a Filamania Kft. kapta a Portfolio első alkalommal meghirdetett Green Awards Az Év Zöld Innnovációja Díjat. A Sustainable World konferencián öt kategóriában díjazták az ország legjobb zöld projektjeit, így Az Év Jó Ügye; Az Év Zöld Kkv-ja; Az Év Zöld Nagyvállalata; Az Év Zöld Befektetése, valamint Az Év Zöld Innovációja kategóriákban várták a szervezők a legfenntarthatóbb kezdeményezéseket.

A Filamania Kft. a Filaticum márkanév alatt fejleszti és gyártja a szálhúzásos 3D-nyomtatás alapanyagát, a filamentek alapanyagául a PLA-t (politejsav) használja, ami egy biológiai úton, ipari komposztálási körülmények között lebomló polimer, és amit megújuló erőforrásokból, jellemzően keményítőt tartalmazó növényekből (kukorica, cukornád stb.) állítanak elő. A PLA biopolimerek karbonlábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos kőolaj alapú műanyagoké. Számos olyan tulajdonsága is van azonban, ami miatt az iparban nem tudják alkalmazni. A Filamania Kft. ezeket a tulajdonságokat javítja, és ezáltal erősebb, ütésállóbb, vezetőképes, alakítható kompozit nyomtatószálakat gyárt. A Filaticum márkanév alatt létrehozott, PLA alapú filamentek ipari alkalmazásra lettek kifejlesztve, van, amelynek magas a hőállósága, egy másik a külső behatásoknak is sokkal jobban ellenáll, egy harmadik termék gipszet tartalmaz, ami segít a részletek kirajzolhatóságában, illetve kifejlesztettek olyan terméket is, amely az elektronikaiés autóiparban használható, de olyat is, amely az egészségügyben lehet hasznos a baktériumokkal szembeni ellenállása miatt.