5'
Megjelenés: 2022. november 10.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisOktatás

Tudomány mindenkinek – Kutatók Éjszakája 2022

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehetett bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

NEUMANN JÁNOS EGYETEM, GAMF KAR, INNOVATÍV ANYAGOK ÉS JÁRMŰVEK TANSZÉK

Idén is csatlakozott a Neumann János Egyetem a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Az évről-évre egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő rendezvény keretén belül színes programokkal mutatta be tevékenységi körének jelentős mozzanatait a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, valamint az egyetem Könyvtár és Információs Központja. Az Innovatív Anyagok és Járművek Tanszék is részt vett a rendezvényen, ahol szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a Tanszék kutatási eredményeivel.

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM, GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR, POLIMERTECHNIKA TANSZÉK

A BME Polimertechnika Tanszék 2022-ben két különálló programmal vett részt a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatban. A Mikroszkóp-Mikroszál című program keretében a látogatók megtapasztalhatták, hogy a mesterséges szálak milyen erősek önmagukban is, valamint betekintést nyerhettek a mikroszkópia világába egy elektronmikroszkóp bemutatásán keresztül. A Mi lesz, ha már nem lesz című esemény során pedig megismerkedhettek a gumikeverékek előállítási módszereivel. Mindezek mellett bemutatták a szervezők a gumik anyagában történő újrahasznosítási lehetőségeit a körforgásos gazdaság tükrében. A látogatók átfogó képet kaphattak a műanyagiparban használatos anyagokról, eljárásokról és az aktuális kutatási irányokról is.

BAY ZOLTÁN KUTATÓKÖZPONT

A Bay Zoltán Kutatóközpont Kutatók Éjszakája programsorozatán több mint 1100 látogató vett részt. Budapesten kiemelt program volt a TK Polimer Kerekasztal beszélgetés, ahol a fenntarthatóság és a műanyagok témakörében hallgathattak az érdeklődők beszélgetést. Népszerű volt a kémiai szabaduló szoba, a kémia óra, a Bay Beauty sátor és a napzáró lézershow is. A miskolci telephelyen VR the champions jelige alatt a látogatók részesei lehettek a virtuális valóság sokszínű programjainak. A szegedi intézetben a Legyél Te is drónpilóta és az Enni vagy nem enni: avagy az élelmiszerromlást okozó mikróbák nyomában elnevezésű programok voltak a leglátogatottabbak.