5'
Megjelenés: 2022. november 18.
Szerző: Bognár Alexandra, Balogh Sára Kategória: Újrahasznosítás

Miért fontos a körforgásos gazdaság bevezetése a vállalatok mindennapjaiba? Hogyan segíthet ebben a Cyrkl?

Júniusban az ipari hulladékgazdálkodás és a zöld beszerzés legnagyobb platformja – a Cyrkl – bejelentette magyarországi terjeszkedését, amely egy fontos lépés a fenntartható jövő és a körforgásos gazdaság felé az ország vállalatainak számára. A cseh székhelyű vállalat immáron 17 000 európai vállalattal dolgozik együtt és egy digitális piacteret kínál az ipari hulladékok kereskedelméhez, valamint különféle szakszerű tanácsadási szolgáltatásokat is biztosít. A cél a körforgásos gazdaság bevezetése a vállalatok mindennapjaiba. A Cyrkl a tavalyi évben a második leggyorsabban növekvő zöld technológiai vállalat lett Közép-Európában, illetve idén elnyerte Az év ötlete díjat a cseh Külföldi Befektetők Szövetségétől.

Úton egy fenntarthatóbb jövő felé

A Cyrkl egy nemzetközi technológiai és tanácsadói vállalat, amely a körforgásos hulladékgazdálkodásra szakosodott. Fejlett technológiai megoldásoknak köszönhetően a vállalat Európa legnagyobb digitális hulladék- és maradékanyag-piacterével segíti a vállalatokat abban, hogy a hulladékot erőforrássá és ezáltal bevétellé alakítsák. A piactér egy digitális hely, ahová a vállalatok ingyen feltölthetik feleslegessé vált anyagaikat és értékesíthetik azt. Mivel nemcsak eladók, hanem vevők is nagy számban megtalálhatók, ezért általában rövid időn belül érdeklődőre találnak a hirdetések. A szállítás szervezését, illetve a minta küldését, a vállalatoknak maguk között kell megbeszélni. Probléma esetén a Cyrkl munkatársaihoz lehet fordulni segítségért.

A tanácsadás területén a 70 főből álló hulladékgazdálkodási szakértői csapatra támaszkodhatnak. A hulladékelemzés során átvizsgálják vállalat hulladékáramait, és azonosítják a CO2- és költségmegtakarítási lehetőségeket. A Cyrkl piaci elemzéseket készít, és segít az újrahasznosítási technológiák és jogszabályok megvalósításában. Ezekkel a tevékenységekkel a Cyrkl az innovációt és a körforgásos gazdaság elveit hozza be a hulladékgazdálkodás világába.

A korábbiakban említett Cyrkl piactér használata minden vállalkozást egy lépéssel közelebb visz a fenntarthatóbb jövő felé, hiszen a hulladék erőforrássá alakítása jelentős mennyiségű CO2 kibocsátását kerüli el ami egyértelműen jótékony hatással van ökológiai problémákra. Roman Gdovjak, Magyarország és Szlovákia országigazgatója szerint: – A Cyrkl szoros kapcsolatot kíván kiépíteni a környezetvédelem, a gazdaság és a digitalizáció között, ezzel megmutatva a vállalatoknak, hogy a hulladékanyagok jobb kezelése pénzügyi előnyökhöz is vezethet. Jelenleg 12 országban 350 sikeres tanácsadási projektet zártunk le, amellyel több mint 250.000 tonna CO2 kibocsátást takarítottunk meg – mondta.

 

 

Valakinek hulladék, másnak értékes nyersanyag

A fenntarthatóság ma már nem választás, hanem kötelezettség. Az újrahasznosított nyersanyag felhasználása, a vállalatok hulladékgazdálkodása és fenntarthatósághoz való viszonya már az üzleti életben is jelentős tényező. A legújabb felmérések szerint ma globálisan 10-ből 6 fogyasztó már létfontosságúnak tartja, hogy megvásárolt termékei fenntartható forrásokból származzanak. Amellett, hogy minden hazai eladás és vétel hozzájárul a magyar körforgásos gazdálkodás kialakításához, a Cyrkl felületén megkötött üzletek hatalmas összegeket is spórolhatnak vállalatának.

Az emelkedő nyersanyagárak, illetve a magas infláció következtében, minden másodlagos nyersanyag értéke hatványozottabban felértékelődik. Így a műanyagiparban is óriási a kereslet a másodlagos nyersanyagok iránt, mint a PET, PE, PP, HDPE, LDPE. A Cyrkl digitális platformja egy kiváló lehetőséget kínál arra, hogy egyszerűen meghirdesse műanyaghulladékait és új üzleti partnereket találjon a feldolgozásukra. Vagy, ha esetleg különböző anyagokat keres, gyorsan beszerezheti azokat a piactéren keresztül.

A CYRKL Magyarországon

Annak ellenére, hogy jelenleg a magyarországi a Cyrkl legújabb piaca a számok magukért beszélnek. Az elmúlt öt hónapban több mint 250 magyarországi vállalat csatlakozott a Cyrkl-höz annak érdekében, hogy itthon is jobban fellendülhessen a körforgásos gazdálkodás. Természetesen nem minden vállalat használja aktívan a platformot, valaki csak információs jelleggel regisztrál, hogy naprakész legyen az aktuális árakat, illetve elérhető anyagokat illetően.

Jelenleg négy projekten dolgozik a magyar csapat, ahol igyekszik a leghatékonyabb megoldásokat megtalálni a műanyagipar, a textílipar, illetve a bútoripar vállalatai számára.

Bővebb információkat a CYRKL-ről a következő linkre kattintva tudhat meg.

Szerző: Bognár Alexandra, Balogh Sára

Források

https://www.businesswire.com/news/home/20211014005090/en/Recent-Study-Reveals-More-Than-a-Third-of-Global-Consumers-Are-Willing-to-Pay-More-for-Sustainability-as-Demand-Grows-for-Environmentally-Friendly-Alternatives

https://cyrkl.com/hu/