3'
Megjelenés: 2023. október 31.
Szerző: Polimerek Kategória: Aktuális

Közeledik az első EPR bevallás határideje

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) július 1-i bevezetése óta még mindig nagy a bizonytalanság a legtöbb cég részéről, pedig a rendelet hatálybalépésével jelentősen megváltoztak a cégek adatszolgáltatási, nyilvántartási, valamint díjfizetési kötelezettségei.

Az első bevallás időpontja október 20-a, addig a cégeknek le kell kódolniuk a termékeiket, ki kell alakítaniuk egy nyilvántartási rendszert, regisztrálniuk kell az országos információs rendszerben, amihez előtte igényelni kell egy környezetvédelmi ügyfél jelet. Ha ez megvan, akkor a MOHU internetes felületén is kell regisztrálni, ezt követően lehet megtenni október 20-ig a bevallást, ami alapján november közepén várható egy számla decemberi fizetési határidővel.

Az EPR-kötelezett gazdálkodóknak az EPR-nyilvántartásuk összesített adatait az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnak az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszeren keresztül kell beküldeni, a rendszerbe a meghatalmazással rendelkezők tudnak bejelentkezni Ügyfélkapun (KAÜ – Központi Azonosítási Ügynök) keresztül.ž