3'
Megjelenés: 2023. november 11.
Szerző: Pogány Kata Kategória: Aktuális

Zöld vegyipar: felavatták a BASF gigantikus szélerőműparkját

Szeptember végén Vilmos Sándor holland király a Vattenfall, a BASF és az Allianz igazgatósági tagjaival együtt hivatalosan felavatta az ipari vállalatok összefogásával épült Hollandse Kust Zuid 1-4 elnevezésű tengeri szélerőműparkot.

A szélerőműpark az Északi-tengeren helyezkedik el, a Scheveningen és Zandvoort városa közötti holland partszakasztól 18-36 kilométerre. A 139 turbina összkapacitása 1,5 gigawatt, ezért a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőműparkjának számít. Az éves villamosenergia-termelés várhatóan 1,5 millió háztartás fogyasztásának felel meg, és segít a BASF karbonlábnyomának csökkentése mellett a helyi üzleti vállalkozások és háztartások fosszilis tüzelőanyagoktól mentes villamosenergia igényének ellátásában is.

A Hollandse Kust Zuid-ban megtermelt villamosenergia csaknem felét a BASF európai gyártelepein előállított termékeik karbonlábnyomának csökkentésére használják fel. A BASF célja, hogy 2030-ig 25%-kal csökkentse az üvegházhatású gázkibotcsátását és 2050-re elérje a klímasemlegességet. A fosszilis alapú energia megújuló energiával való felváltása a kibocsátás további csökkentésének fontos eszköze.

Műszaki érdekességek: három turbina a közelmúltban kifejlesztett újrahasznosítható lapátokkal van felszerelve. A lapátok összeragasztásához használt gyanta a turbinák élettartama után könnyebben feloldható, így a lapátok egyszerűbben szétbonthatók és a különböző elemek újra felhasználhatók.

(Kép forrása: https://www.basf.com/)