3'
Megjelenés: 2023. december 15.
Szerző: MTI Kategória: Aktuális

Az EP szigorítana a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokon

Az Európai Parlament (EP) novemberi plenáris ülésén elfogadta álláspontját a csomagolás újrahasznosítására vonatkozó javaslatokról, melyek célja a növekvő hulladékmennyiség kezelése és az újrahasznosítás ösztönzése. Az Európai Bizottság által javasolt, 2030-ig 5 százalékos, 2035-ig 10 százalékos, 2040-ig pedig 15 százalékos általános csomagolás csökkentési célok mellett az EP-képviselők a műanyag csomagolások csökkentésére vonatkozó célokat is meg kívánnak határozni. Ezt az EP 2030-ig 10 százalékos, 2035-ig 15 százalékos, 2040-ig 20 százalékos célértékek mellett rögzítené. Az EP betiltaná a könnyű, 15 mikron vastagság alatti műanyag zacskók forgalmazását, kivéve, ha azok higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében puha állagú élelmiszerek csomagolására használják. Javasolják továbbá, hogy korlátozzák bizonyos egyszer használatos csomagolási formák használatát, mint például a szállodai miniatűr csomagolások a piperecikkekhez és a repülőtereken a bőröndök fóliázása.

A káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében az EP-képviselők az úgynevezett „örök vegyi anyagok”, azaz perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok vagy PFAS-k, valamint a biszfenol A használatát is szeretnék betiltani az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásban. A képviselők álláspontjának célja, hogy tisztázzák az újrafelhasználható vagy újratölthető csomagolásokra vonatkozó követelményeket. Az italok és az elvitelre szánt ételek forgalmazóinak, például a szállodáknak, éttermeknek és kávézóknak lehetőséget kellene adniuk a fogyasztóknak, hogy saját tárolóedényt hozzanak magukkal.

Az új szabályok előírnák, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Azt is el szeretnék érni, hogy az uniós országok 2029-re biztosítsák, hogy a csomagolásokban található anyagok – műanyag, fa, vasfémek, alumínium, üveg, papír és karton – 90 százalékát elkülönítve gyűjtsék.