3'
Megjelenés: 2024. március 3.
Szerző: BASF Kategória: Aktuális

Már itthon is kapható a mikroszálak kimosódását gátló mosószer

Az Inditex és a BASF Home Care and I&I Solutions Europe együttműködése eredményeképpen spanyol és német kutatók közösen kifejlesztették az első olyan mosószert, ami innovatív megoldásával akár 80 százalékkal is csökkentheti a mikroszálak kioldódását a szövet típusától és a mosási körülményektől függően. Ezeket az eredményeket több kutatóintézet is tesztelte.

A hatékony összetevőket tartalmazó mosószerformulát laboratóriumban tesztelték különböző textiltípusokon és eltérő mosási körülmények között. Az eredmények azt mutatják, hogy a mosó szer különösen alkalmas alacsony hőmérsékleten történő mosásra, ami további előnyökkel jár: a végfelhasználók csökkenthetik energiafogyasztásukat (például a hőmérséklet 40 °C-ról 20 °Cra történő csökkentésével), ezzel alacsonyabb szintre szorítva a szénlábnyomukat. A színek hosszabb ideig élénkek maradnak, ami meghosszabbítja a textíliák élettartamát.

A kifejlesztett megoldás úgy módosítható, hogy más mosószergyártók is használhassák ezt a technológiát. A fogyasztók a mosószert november végétől vásárolhatják meg több mint 25 országban, köztük Magyarországon is.

 

Kép forrása: https://www.just-style.com/news/inditex-basf-laundry-detergent-to-lower-microfibre-release/?cf-view