Vircsaft nélküli július

Észrevették, milyen csendben zajlott az idei Műanyagmentes július kampánya? Több oka lehet ennek. Csak találgatni tudom, de talán azért, mert éppen erre az időre esett számos egyszer használatos műanyag kitiltása mindennapi életünkből.

A kivonás talán sokaknak fel sem tűnt, nem kell ugyanis azonnal könnyes búcsút intenünk azoknak a csomagolóanyagoknak, amiben a járvány korlátozásai alatt házhoz szállították ételeinket, vagy a határon veszteglő  élelmiszert szállító kamionokban a magas innovációval készülő fóliákban biztonságban tudtuk meghosszabbított eltarthatósággal a gyorsan romló szállítmányokat. Akkor hogyan érinti majd mindennapjainkat az EU által szorgalmazott intézkedés?

A tilalom az újabb készletek beszerzésére vonatkozik. Vagyis a július elsejei határidő nem azt jelenti, hogy ettől kezdve nem vásárolhatunk betiltott terméket. Ami az áruházak és vendéglátóipari egységek készletén van, azt minden további nélkül, legálisan ki lehet még árusítani.

A betiltott termékek listáját most nem sorolom fel, hiszen ezekkel korábban többször foglalkoztunk, de azt érdemes megemlíteni, hogy egyelőre haladékot kaptak az egyszer használatos műanyag italtartó poharak és fedeleik, mert ezeket csak 2023. január 1-jétől fogják nemkívánatosnak nyilvánítani, a gyártóknak így van még két évük, hogy megtalálják a helyettesítő termékeket és az italtárolás megfelelő alternatíváit.