5'
Megjelenés: 2023. április 23.
Szerző: Polimerek Kategória: AktuálisGazdaság

A két ország együttműködésének minden területen van realitása

Interjú Bial Tiborral, Magyarország cseh nagykövetével a cseh-magyar kétoldalú kereskedelmi és üzleti kapcsolatokról.

A Brnói Vásártársaság idén ünnepli alapításának kilencvenötödik évfordulóját, ebből az alkalomból tájékoztatta a sajtó munkatársait a vásárváros jubileumi programjáról Tomáš Moravec vezérigazgató. Ebben kiemelt helyet kap október 10-13. között a szakágunkat is érintő MSV szakvásár, amely alapvetően a forgácsoló, alakító és szerszámgépek seregszemléje. A sajtótájékoztatón jelen volt Bial Tibor, Magyarország cseh nagykövete is, akit a kétoldalú magyar-cseh gazdasági helyzet alakulásáról és a két ország vállalkozói számára az együttműködési lehetőségekről kérdeztük.

Milyennek ítéli meg a jelenlegi cseh-magyar kétoldalú kereskedelmi és üzleti kapcsolatokat?

Örülök annak, hogy az országaink közötti kereskedelmi kapcsolat hosszú ideje erősödik, és szinte minden évben rekordot dönt. Tavaly a kereskedelmi forgalom megközelítette a 13 milliárd eurót, ami háromszorosa a 2009-es forgalomnak, amikor a budapesti Cseh Nagykövetségre kerültem. Csehország és Magyarország is megőrizte pozícióját egymás tíz legnagyobb kereskedelmi partnere sorában, és úgy látom, inkább az öt legnagyobbhoz közelítünk.

Milyen területek számítanak erősnek?

Nehéz kiemelni egy konkrét ágazatot, hiszen a cseh cégek szinte minden szegmensben jelen vannak, de ha csak egyet kellene kiemelnem, akkor talán az e-kereskedelmi szektort említeném, ahol cégeink nagyon aktívak voltak Magyarországon az utóbbi időben. Viszont az energetika, a védelmi ipar vagy a gépipar is hagyományosan erős.

Ezen belül milyen a műanyagipar helyzete?

A műanyagipar tipikusan olyan iparág, mely saját önállósága mellett rengeteg más iparágat is érint, kiegészít. Fontos az élelmiszeripartól kezdve a gépiparig szinte minden területen. Minél több iparág működik aktívan, annál több lehetőség nyílik a műanyagipar számára is az együttműködésben.

Az elmúlt évben indult a PROPEA 2021 elnevezésű projekt, amit a cseh cégek vehetnek igénybe magyarországi gazdasági tevékenységük támogatására. Milyen az érdeklődés a projekt iránt, illetve pontosan milyen szolgáltatások vehetők igénybe?

A PROPEA végül csak 2022-ben valósult meg, azonban nagykövetségünk már régóta aktív az úgynevezett gazdaságdiplomáciai projektek terén, amelyeket különböző vállalati prezentációk formájában jelenítünk meg. Idén áprilisban például a cseh védelmi és biztonsági ipar bemutatását szervezzük, májusban pedig a CzechTrade ügynökség budapesti irodájával együttműködve egy olyan eseményt, amely az intelligens és fenntartható városok innovációira összpontosít. Ezt követően júniusban cseh startupokat mutatunk be a magyar közönség számára.

A CzechTrade Budapest a Cseh Köztársaság Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának exportot támogató állami szervezete. Magyar vállalkozók milyen szolgáltatásokért fordulhatnak munkatársaikhoz? Egyáltalán milyen lehetőségei vannak azoknak a magyar cégeknek, akik Csehországban kívánnak vállalkozást indítani?

Nagykövetségünk munkája elsősorban a B2G (business to goverment) szektorban működő vállalatok támogatására összpontosít, míg a CzechTrade főleg a B2B (business to business) szektorban működő cseh vállalatok támogatását valósítja meg. Mivel azonban közös érdekünk a cseh-magyar kereskedelem segítése, napi szinten szorosan összehangoljuk tevékenységünket. A budapesti székhelyű Cseh-Magyar Üzleti Klub is a jó tapasztalatok és hasznos információk megosztásának helyszíne a Csehországhoz kötődő vállalatok számára. Cseh nagykövetségként és CzechTrade-ként azonban elsősorban az a feladatunk, hogy a cseh vállalatokat segítsük a magyar piacon, ahogy a prágai Magyar Nagykövetség elsődleges feladata a magyar vállalatok segítése a cseh piacon. A magyar vállalatoknak így azt tanácsoljuk, elsősorban a prágai Magyar Nagykövetségen szolgáló kollégáinkhoz forduljanak kérdéseikkel. Abban az esetben azonban, ha konkrét igényük van csehországi termék vagy szolgáltatás beszerzésével kapcsolatosan, örömmel állunk rendelkezésükre mi is.

Milyen területen lát továbblépési lehetőséget a cseh és a magyar műanyagipari szektor számára? Van-e olyan fórum, ahol egymásra találhatnak a két ország gazdasági képviselői?

Az igazat megvallva, hirtelen eszembe sem jut, hogy létezik-e olyan szegmens vagy iparág, mely Magyarországon működik és ne lenne lehetőség együttműködésre csehországi partnerrel. Annyira közel vagyunk egymáshoz, annyira hasonlóak az országaink, a fejlettségünk, de még az iparunk is, hogy az együttműködésnek minden területen van realitása. Inkább azt kell vizsgáljuk, melyek azok az iparágak, melyeknek most van relevanciájuk és természetesen jövőjük. Ilyenek lehetnek a már említett e-kereskedelem, IT megoldások, vagy akár a fenntartható- és okostechnológiák. Persze a hagyományos ágazatokról sem feledkezhetünk meg. A földrajzi távolságból, vagy inkább közelségből adódóan nem kell tartanunk attól, hogy a logisztikai költségek miatt az árak elrugaszkodnának. Ami pedig az egymásra találást illeti, javaslom a hagyományos kiállítások mellett a különböző szakmailag orientált konferenciákat, szakmai napokat, valamint a szakszövetségek közötti együttműködés erősítését is. Aktívan kell keressük egymást, vagy akár igényt megfogalmazni a felelős szervek irányába, mert a nyitottság úgy gondolom megvan mindkét oldal részéről.

MSV, TRANSPORT A LOGISTIKA, ENVITECH 2023. OKTÓBER 10–13.

Az MSV szakvásár alapvetően a forgácsoló, alakító és szerszámgépek seregszemléje. Így lesz ez idén is a nagyszámú nemzetközi és cseh gyártó bemutatkozásával. 2023-ban kiemelt szerepet kap az energiafelhasználás is, hiszen tavaly drámai jelentőségűvé vált ez a kérdés, mert az energiaárak már korlátozó tényezőt jelentenek az iparágban. Azt, hogy ezt a problémát hogyan lehet most és hosszú távra is megoldani, azt a kiállító vállalatok standjain és a színvonalas kísérő rendezvények sokaságával mutatják be. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2023-ban is kiemelt szerepet kap az ipar digitalizációja a Digitális Gyár 2.0 projekt keretében.

HOVÁ FORDULHAT, HA CSEHORSZÁGBAN AKAR VÁLLALKOZNI?

Cseh Nagykövetség Kereskedelmi Részlege

1064 Budapest, Rózsa utca 61.

Hivatali telefonszám: +36 1 462 5038

E-mail: commerce_budapest@mzv.cz

Vezető: Michálek Petr

Hivatali telefonszám: +36 1 462 5015

Kereskedelmi és közgazdasági specialista: Szelezsán Tanja

CzechTrade Budapest

A CzechTrade Budapest a Cseh Köztársaság Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának exportot támogató állami szervezete. Célja a nemzetközi kereskedelem és együttműködés fejlesztése a cseh és a külföldi társaságok között.

Vezető: Egressy Dóra

1064 Budapest, Rózsa u. 61.

Hivatali telefonszám.: +36 1 462 5058

Mobil: +36 30 244 5762

E-mail: budapest@czechtrade.cz

http://www.czechtrade.org.hu/, www.czechtradeoffices.com

Cseh-Magyar Üzleti Klub (CSMÜK)

A Magyarországon működő Cseh-Magyar Üzleti Klub feladatának tekinti a két ország közötti kétoldalú kereskedelmi és üzleti kapcsolatok fejlesztését, az információk közvetítését, elősegíti a cseh és magyar vállalkozások együttműködését.

Elnök: Vajányi László

A tevékenységgel és a tagsággal kapcsolatban tájékoztatás:  Takáts Julianna Anna titkár

Mobil.: +36 30 257 1499

Honlap: http://www.csmuk.hu

Magyarország Nagykövetsége, Prága

Külgazdasági attasé: Környi Zoltán

Cím: Pod Hradbami 17, 160 00 Praha 6 – Střešovice, Csehország

E-mail: zoltan.kornyi@mfa.gov.hu

Hivatali telefonszám: +420 220 317 217

Mobil telefonszám: +420 720 961 761

Honlap: https://praga.mfa.gov.hu